Trnavské noviny; 09/2012; 05/03/2012; s.: 4; SITA;
Zaradenie: Spravodajstvo Inzercia

Starostovia z okolia Jaslovských Bohuníc chcú záruky, že do skladu nebudú privážané rádioaktívne odpady z Mochoviec.

JASLOVSKÉ Bohunice. Plánovaný integrálny sklad rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach nezvýši rádioaktivitu v tejto lokalite, ani nezväčší doterajší objem rádioaktívnych odpadov. Naopak, rádioaktívne odpady z vyraďovaných jadrových elektrární A1 a V1 sa dostanú do bezpečnejšieho stavu. Na verejnom prerokovávaní správy o hodnotení vplyvov skladu na životné prostredie v Jaslovských Bohuniciach to uviedol generálny riaditeľ Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Ján Horváth.

Stavať chcú za dva roky

JAVYS chce začať s výstavbou skladu v roku 2014, dokončený má byť v roku 2017, jeho prevádzka je naplánovaná až do roku 2087. Na investíciu 27 miliónov eur prispeje aj Medzinárodný fond na podporu odstavenia jadrovej elektrárne V1. „Ak by sklad nebol, elektráreň V 1 by nebolo možné zlikvidovať na úroveň zelenej lúky do roku 2025, ako je to naplánované“, vysvetlil Branislav Mihály z JAVYS.

Odpad budú skladovať aj krátkodobo

Na lúku sa má zmeniť aj elektráreň A1, ktorá skončila činnosť po havárii v roku 1977. Vybudovaním skladu získa JAVYS na 70 rokov priestory na dlhodobé skladovanie takých odpadov, ktoré nemôžu ísť do republikového úložiska rádioaktívnych odpadov v Mochovciach. Zároveň v ňom môžu byť skladované odpady aj krátkodobo pred ich spracovaním. „Zhromaždenie takýchto odpadov na jednom mieste umožní bezpečnejšie nakladanie s nimi, spoľahlivejšiu ochranu životného prostredia, dokonalejšiu centrálnu evidenciu a lepšiu kontrolu“, tvrdí budúci investor. Starostovia dotknutých obcí mali k zámeru viacero pripomienok, ktoré tlmočila starostka Jaslovských Bohuníc Božena Krajčovičová. Okrem iného žiadali legislatívne záruky, že do skladu nebudú privážané rádioaktívne odpady z iných lokalít Slovenska. Zároveň chcú, aby im prevádzkovateľ skladu s rádioaktívnymi odpadmi platil daň za jadrové zariadenie, ako je to v prípade jadrových elektrární. Radikálnejšie sa k zámeru postavilo Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice, ktoré výstavbu skladu podmienilo prijatím viacerých legislatívnych zmien. Združenie vedené starostkou Maduníc Alenou Jelušovou žiada prijatie zákonov o zodpovednosti za jadrovú škodu, o jadrových odpadoch, či zmeny v zákone o miestnych daniach. Predstavitelia spoločnosti JAVYS odpovedali, že zmenu legislatívy nedokážu garantovať. Z niekoľkých desiatok občanov prítomných na verejnom prerokovaní nemal zásadné pripomienky k zámeru nikto.

 

(SITA)

< Späť