webnoviny.sk; 24/02/2012; SITA ; Zaradenie: Webnoviny.sk

V súčasnosti najsilnejšia politická strana Smer-SD by rada videla na mieste odstavovanej jadrovej elektrárne V1 novú s výkonom minimálne tisíc megawattov.
Nová jadrová elektráreň
Na mieste v súčasnosti odstavovanej jadrovej elektrárne V1 chce postaviť novú jadrovú elektráreň Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a.s. (JESS), ktorú vlastnia slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) a česká energetická skupina ČEZ. Podľa pôvodných plánov zverejnených ešte počas vládnutia bývalého kabinetu Roberta Fica by mala nová jadrová elektráreň pozostávať z jedného až dvoch tlakovodných reaktorov. Nová elektráreň by mala mať podľa plánov výkon najviac 1 700 megawattov a mala by stáť od 4 do 6 mld. eur. Na financovanie nového jadrového zdroja by nemali byť použité verejné zdroje. Projekt by mal byť financovaný výlučne pomocou cudzích zdrojov.
Nová jadrová elektráreň by mala byť postavená do roku 2020, pričom prípravná fáza by mala trvať do roku 2014, kedy by sa mala začať aj jej výstavba. Skutočné termíny výstavby a parametre novej jadrovej elektrárne by však mali byť známe až po vypracovaní štúdie realizovateľnosti. Tá by mala byť hotová v polovici tohto roka. BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) - Výstavba novej jadrovej elektrárne na mieste v súčasnosti odstavovanej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach má podporu najsilnejších politických strán.
Po oslovení politických strán, ktoré majú podľa posledných prieskumov šancu dostať sa do parlamentu, a tým možnosť ovplyvňovať veci verejné, vyplýva, že projekt výstavby jadrovej elektrárne má naďalej budúcnosť.
Podľa najsilnejšej politickej strany Smer-SD odstavením dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 sa znížila výrobná kapacita elektrickej energie na Slovensku o 880 megawattov inštalovaného výkonu.
"Boli sme iniciátorom myšlienky, aby sa v areáli odstavenej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach nelikvidovala existujúca infraštruktúra jadrovej elektrárne, ale aby sa využila sekundárna infraštruktúra a vymenil sa iba jadrový blok a primárny okruh," odkázal pre agentúru SITA tlačový odbor strany Smer-SD.
V súčasnosti opozičná strana by rada videla na mieste odstavovanej jadrovej elektrárne V1 novú s výkonom minimálne tisíc megawattov. "Slovensko by sa stalo sebestačné a mohlo by časť elektrickej energie aj vyvážať do zahraničia. Stať sa exportérom elektrickej energie bude v blízkej budúcnosti veľmi ekonomicky zaujímavé, vzhľadom k tomu, že niektoré krajiny po jadrovej katastrofe v Japonsku vyhlásili, že odstavia, respektíve nebudú stavať jadrové elektrárne na svojom území," konštatoval tlačový odbor.
Nová jadrová elektráreň by podľa strany Smer-SD zabezpečila nižšie ceny elektriny pre konečných spotrebiteľov. "Treba si uvedomiť, že cena za vyrobenú megawatthodinu v jadrových elektrárňach je niekoľkonásobne nižšia, ako je cena elektriny z uhoľných, či plynových elektrární a výrazne nižšia, ako je z obnoviteľných zdrojov. To znamená, že z hľadiska ceny pre konečného spotrebiteľa by sa výstavbou novej elektrárne v objekte V1 mohla znížiť i cena elektrickej energie pre konečného spotrebiteľa na Slovensku," uzavrel tlačový odbor strany Smer-SD.
S jadrovou elektrárňou súhlasí i strana KDH
Presadzovanie jadrovej energie chce v budúcnosti aj strana KDH. "Berúc na zreteľ predovšetkým potrebu zabezpečenia bezpečnosti a stability dodávok elektriny, požiadavky na znižovanie oxidu uhličitého a predpokladané postupné odstavovanie zastaraných fosílnych zdrojov, je aktuálna aj podpora nového zdroja, pričom najvyššou prioritou musí byť jadrová bezpečnosť," povedal pre agentúru SITA hovorca kresťanských demokratov Matej Kováč.
Podľa v súčasnosti najsilnejšej pravicovej strany definitívne rozhodnutie o budúcej výstavbe novej jadrovej elektrárne by mala prijať až nová vláda ku koncu tohto kalendárneho roka. "I pre snahu a zámery mnohých krajín EÚ, ktoré budujú, respektíve pripravujú výstavbu nových jadrových elektrární, sme presvedčení, že výroba elektriny z nových jadrových zdrojov je dobrým riešením i pre Slovensko," konštatoval Kováč.
Strana Most-Híd by sa najradšej zbavila jadrovej energie
Strana Most-Híd by sa využívania jadrovej energetiky najradšej úplne zbavila. To však podľa nich musí na svete existovať iná možnosť, ktorá by adekvátne nahradila jadrovú energiu v energetickom mixe. "Radi by sme sa zbavili jadrovej energie, ale musíme najprv dostatočne posilniť výrobu zelenej alternatívnej energie. Najlepšie predpoklady má Slovensko pre rozvoj vodnej a geotermálnej energetiky," uviedla pre agentúru SITA tlačová tajomníčka strany Most-Híd Zuzana Bačiak Masaryková.
Projekt výstavby novej jadrovej elektrárne by dostal podporu aj od liberálov. "Výstavbu nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach podporíme len pod podmienkou nulového finančného vkladu vlády," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa strany Sloboda a Solidarita Tatiana Tóthová.
Strana 99 percent-občiansky hlas podporí výstavbu jadrovej elektrárne až po dôkladnej energetickej bilancie. "Slovensko potrebuje bilanciu, na základe ktorej bude zrejmé, koľko elektrickej energie spotrebuje, koľko jej dováža, respektíve vyváža a aké sú prognózy vývoja jej ďalšej spotreby. Až potom môžu prísť na rad diskusie o výstavbe ďalších jadrových blokov," uviedlo tlačové oddelenie strany.
SMK nechce podporiť výstavbu jadrovej elektrárne
Jediná strana, ktorá výstavbu jadrovej elektrárne nechce podporiť je SMK. "Jednoznačne sme za maximálnu environmentálnu bezpečnosť obyvateľstva, vrátane maximálnej radiačnej bezpečnosti, aj bezpečnosti jadrových elektrární. Preto by sme výstavbu novej jadrovej elektrárne nepodporili, podporovali by sme iné riešenia," uviedla tlačová tajomníčka strany SMK Helena Fialová.
Agentúra SITA oslovila s danou témou aj politické strany SDKÚ-DS, Obyčajní ľudia nezávislé osobnosti a SNS. Tie však svoje odpovede neposkytli.