V súlade s príslušnými predpismi sa začala v okolí Jaslovských Bohuníc pravidelná výmena stávajúceho preparátu KI (Jodidu draselného), po uplynutí expiračnej doby.

Jódovú profilaxiu v zmysle zákona NR SR č.541/2004 o mierovom využívaní jadrovej energie (atómový zákon) prevádzkovateľ jadrového zariadenia zabezpečuje na vlastné náklady.

V zmysle Vyhlášky MV SR č. 533/2006 Z.z. o podrobnostiach o ochrane obyvateľstva pred účinkami nebezpečných látok jódová profilaxia sa aplikuje pri úniku rádioaktívnych nebezpečných látok a spočíva v užití preparátu obsahujúceho stabilný jód, ktorý blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou.

Prevádzkovateľ JZ zabezpečuje profilaxiu pre obyvateľstvo v oblasti ohrozenia v okolí jadrového zariadenia (pre JAVYS v oblasti ohrozenia 25 km a pre SE-EBO V2 v oblasti ohrozenia 30 km).

V oblasti ohrozenia okolo J. Bohuníc sa nachádza 220 obcí a miest Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Bratislavského kraja.

V zmysle Metodického návodu MZ SR a MV SR distribúciu preparátov KI k občanom ďalej zabezpečovala štátna správa a samospráva. Občania si nové KI vyzdvihnú na svojom mestskom alebo obecnom úrade, staré KI tam odovzdajú. Obce starý KI odovzdajú príslušnému obvodnému úradu a prevádzkovateľ JZ zabezpečí ekologickú likvidáciu starého KI.


Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť