Dnes, 1. júla 2011 podpísali zástupcovia Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. a Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) štyri grantové dohody pre financovanie dvanástich nových projektov vyraďovania JE V1 Bohunice zo zdrojov medzinárodného fondu BIDSF (Bohunice International Decommissioning Fund) – fondu na podporu odstavenia JE V1.

Celková hodnota nových projektov je 45,24 mil. EUR. Po podpísaní uvedených grantových dohôd má spoločnosť JAVYS, a.s., s EBOR uzavretých celkovo 15 grantových dohôd v celkovej hodnote cca. 253 mil. EUR.

Prostredníctvom grantových dohôd je realizovaný prísľub Európskej únie a ďalších prispievateľov fondu BIDSF spolufinancovať projekty vyraďovania JE V1 Bohunice.

Samotnému podpisu dohôd predchádzala príprava projektov, keď JAVYS, a.s., ako prijímateľ pomoci z fondu BIDSF musel jednotlivé projekty najskôr identifikovať, navrhnúť spôsob ich technickej realizácie a financovania, prezentovať na Spoločnom výbore medzi SR a EBOR a obhájiť na zasadnutí Zhromaždenia prispievateľov fondu BIDSF. Dvanásť nových schválených projektov predstavuje doteraz najväčší pripravený a schválený balík projektov v histórii fondu BIDSF a súvisí s plánovaným reálnym začiatkom demontážnych činností po získaní povolenia na etapu vyraďovania JE V1.

Fond BIDSF zriadila Európskou únia a niekoľko ďalších prispievateľských krajín. Prispievatelia zverili správu fondu a jeho finančných prostriedkov Európskej banke pre obnovu a rozvoj, ktorá riadi všetky operácie a projekty financované z tohto fondu. Prostriedky z tohto fondu majú slúžiť na čiastočnú úhradu nákladov, ktoré vznikli Slovenskej republike predčasným odstavením JE V1 Bohunice.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť