Spoločnosť JAVYS, a.s. so znepokojením vníma Správu europoslanca z Rumunska pána Marian-Jean Marinescu, ktorá bola dňa 21.januára 2013 prezentovaná vo Výbore pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu. Uvedená správa obsahuje tendenčné, skresľujúce a zovšeobecňujúce závery, ktoré neodzrkadľujú realitu programu vyraďovania na Slovensku a preto spoločnosť JAVYS, a.s. ako konečný príjemca a držiteľ povolenia na vyraďovanie jadrovej elektrárne V1 považuje za nutné informácie zo Správy zobjektívniť a aktualizovať.
Predložená Správa vychádza z auditu Európskeho Dvoru Audítorov (EDA) vyraďovaných elektrární v troch prijímateľských krajinách (Bulharsko, Litva a Slovensko), vykonaného ešte v roku 2010. Správa p. Marinescu následne iba ďalej generalizuje už tak všeobecné závery, bez zohľadnenia časového posunu dvoch rokov medzi auditom EDA a v roku 2013 predloženou Správou.
Nedostatky všeobecne vytýkané v Správe tak bez konkretizácie skutočnosti v jednotlivých krajinách a bez aktualizácie na súčasné obdobie poskytujú nesprávne závery a informácie vo vzťahu ku všetkým dotknutým krajinám a najmä k Slovenskej republike.

Slovenská republika je prostredníctvom spoločnosti JAVYS, a.s. lídrom vo vyraďovaní odstavených jadrových elektrárni z pomedzi všetkých auditovaných krajín, čoho dôkazom je získanie povolenia na vyraďovanie JE V1 v júli 2011. Povolenie bolo vydané právoplatným rozhodnutím Úradom jadrového dozoru SR po predchádzajúcom súhlase Európskej Komisie, ešte v predstihu 1,5 roka oproti harmonogramu vyraďovania, auditovaného EDA.
Spoločnosť JAVYS, a.s. je tak v súčasnosti jediná, ktorá získala povolenie na vyraďovanie jej predčasne odstavenej jadrovej elektrárne spomedzi všetkých troch krajín.
Predmetom auditu EDA boli aj dokumenty a obsah strategického plánovania všetkých činností vyraďovania, vrátane ich financovania, ktorých absenciu generalizujúca Správa europoslanca Marinescu všeobecne vytýka. Na ich základe spoločnosť JAVYS, a.s. už jeden a pol roka realizuje také činnosti vyraďovania, ktoré predstavujú nezvratné zmeny na technológiách elektrárne, vylučujúce jej možné opätovné spustenie.
Napĺňanie tejto základnej podmienky EÚ pre finančnú podporu vyraďovania JE V1 je preto realizované presne v súlade so schváleným postupom a rozsahom prác.
Všetky práce sú pritom realizované so zohľadnením najvyšších bezpečnostných, zdravotných a environmentálnych kritérií. Jednotliví dodávatelia sú vyberaní na základe transparentných a cenovo efektívnych verejných súťaží podľa medzinárodných pravidiel verejného obstarávania Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktorá tiež všetky činnosti verejných súťaží kontroluje a schvaľuje.
Náklady na všetky činnosti vyraďovania spoločnosť JAVYS, a.s. každoročne preskúmava spolu s medzinárodným konzorciom inžiniersko-energetických firiem podľa najnovšej metodiky Európskej komisie, Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj pre oceňovanie vyraďovania jadrových zariadení.
Vypočítané náklady vyraďovania predstavujú objektívnu hodnotu prác vyraďovania a Slovenská republika neeviduje žiadny deficit nákladov, ktorý by vznikol počas prác na vyraďovaní.
Žiadané prostriedky predstavujú historicky známy objem peňazí, ktoré si JE V1 nestihla naakumulovať podľa medzinárodných pravidiel na financovanie vyraďovania. Nakoľko požiadavka predčasného odstavenia elektrárne V1 približne o 30 rokov oproti bežnej dobe životnosti prišla zo strany Európskej únie, Slovenská republika oprávnene žiada vykrytie uvedeného schodku.

Ing. Dobroslav Dobák, EUR ING
hovorca

< Späť