Dňa 16. marca 2013 zrealizovala Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. Bratislava (JAVYS) prepravu vyhoreného jadrového paliva z jadrovej elektrárne Mochovce do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach, ktorého vlastníkom a prevádzkovateľom je JAVYS.
JAVYS prepravil, za prísnych bezpečnostných opatrení, po železnici v 3 špeciálnych kontajneroch spolu 144 palivových článkov. Preprava bola vykonaná bezpečne, spoľahlivo a v súlade s legislatívnymi požiadavkami. Boli dodržané podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva vydaných Úradom jadrového dozoru SR, ktorého inšpektori vykonávali priamy  dozor.Preprava bola zrealizovaná v súčinnosti so zložkami ministerstiev hospodárstva, dopravy a vnútra.
Transport a skladovanie vyhoreného jadrového paliva je jednou z činností, ktoré spoločnosť JAVYS vykonáva. Poskytuje ju ako službu pre spoločnosť Slovenské elektrárne, člena skupiny Enel. JAVYS je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti.  JAVYS dbá o to, aby všetky svoje činnosti vykonával zodpovedne, s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej bezpečnosti.

Ing. Dobroslav Dobák, EUR ING