Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. sa prioritne zaoberá činnosťami, zameranými na vyraďovanie jadrových zariadení a nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom. Zároveň je však oprávnenou organizáciou na nakladanie s nájdenými žiaričmi, rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu (ZRAM)  a rádioaktívnymi materiálmi.  Materiály neznámeho pôvodu sú identifikované a zachytené na území SR predovšetkým v zberných surovinách, železiarňach a na hraničných priechodoch, ale aj na rôznych iných miestach.

V roku 2013 na základe „Výzvy na likvidáciu rádioaktívneho materiálu neznámeho pôvodu“ od kompetentných orgánov SR riešili odborníci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. Bratislava 32 prípadov zachytených zdrojov ionizujúceho žiarenia. Išlo najmä o súčiastky poľnohospodárskej a vojenskej techniky, časti potrubí,  horniny a iné materiály.

Zachytené rádioaktívne materiály sú po ich identifikácii a zdokumentovaní v mieste záchytu transportované a uskladnené v certifikovaných skladoch Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s. v lokalite Jaslovské Bohunice. Materiály, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov sú priebežne spracovávané a upravované do vláknobetónových kontajnerov. Následne sú prepravené na ich definitívne uloženie a tým odizolovanie od životného prostredia. Materiály, ktoré tieto limity nespĺňajú, sú dočasne ďalej skladované až do ich umiestnenia do plánovaného hlbinného úložiska.

Takýto náhodný výskyt rádioaktívnych materiálov je nebezpečný nielen z hľadiska zdravia, ale odčerpáva aj financie zo štátneho rozpočtu, z ktorého sú súvisiace činnosti hradené. Z tohto hľadiska vyplýva potreba prijať dôslednejšie opatrenia na účinné presadzovanie pravidiel správneho nakladania s takýmito druhmi rádioaktívnych materiálov a odhaľovanie pôvodcov týchto materiálov.

Všetky činnosti vykonávané pri dohľadaní, identifikácii, zdokumentovaní, preprave ZRAM, ich evidencii a skladovaní, JAVYS vykonáva plne v súlade s platnou legislatívou, predpismi a rozhodnutiami dozorných orgánov.

Ing. Agáta Staneková
hovorkyňa

 

< Späť