Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. Bratislava (JAVYS) realizuje činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky, kam patrí predovšetkým vyraďovanie jadrových elektrární, nakladanie s rádioaktívnymi materiálmi a vyhoretým jadrovým palivom.
V poslednom období svoje aktivity rozšírila aj na oblasť prepráv čerstvého jadrového paliva (ČJP). Prvým významným krokom v tomto segmente jadrových služieb bola účasť špecialistov spoločnosti na úspešnej preprave čerstvého jadrového paliva z územia Ukrajiny do jadrovej elektrárne V-2 v Jaslovských Bohuniciach.
Uvedené výkony JAVYS realizoval ako subdodávateľ prepravcu ČJP, zabezpečujúceho celkovú prepravu paliva z výrobného závodu OEO TVEL (RF) a to výkonom činností technickej skupiny prepravcu, vrátane úloh pohotovostnej havarijnej výjazdovej skupiny.
V špeciálnej zásielke bolo železničnou dopravou prepravených 72 súborov ČJP, určeného na výmenu paliva v reaktore  2. bloku JE V-2.
Preprava bola zvládnutá bezpečným a spoľahlivým spôsobom a zároveň v súlade so súvisiacimi legislatívnymi požiadavkami, pod dohľadom kompetentných dozorných orgánov SR.
JAVYS sa bude podieľať aj na ďalších prepravách čerstvého paliva do reaktorových blokov (SE-EBO a SE-EMO) na území SR, čo zvýši ekonomickú stabilitu štátnej spoločnosti.

< Späť