Na pôde spoločnosti JAVYS, a.s. sa v dňoch 17. a 18. marca 2015 uskutočnil medzinárodný seminár o  skúsenostiach z vyraďovania jadrových elektrární. Spoločnosť JAVYS, a.s. ho zorganizovala s cieľom prediskutovať skúsenosti z vyraďovania predčasne odstavených jadrových elektrární v krajinách strednej a východnej Európy.                                       

Seminár sa uskutočnil pri príležitosti úspešného ukončenia prvej etapy vyraďovania JE V1 a zúčastnili sa na ňom zástupcovia vyraďovaných jadrových elektrární v Litve (JE Ignalina) a v Bulharsku (JE Kozloduj), ako aj predstavitelia Európskej banky pre obnovu a rozvoj  a Európskej komisie, ktorí seminár spojili s monitorovacou návštevou k progresu fondu BIDSF a zasadnutím Monitorovacieho výboru pre program pomoci na vyraďovanie JE V1.

Seminár bol venovaný praktickým skúsenostiam, získaným pri vyraďovaní predčasne odstavených jadrových elektrární. Z výsledkov rokovaní vyplynulo, že organizátor podujatia, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., si udržiava pozíciu lídra medzi účastníkmi, keďže ako jediná spoločnosť úspešne získala povolenie na vyraďovanie (od roku 2011), má jasne definovaný plán činností až do konca vyraďovania a vlastní sprevádzkovanú kompletnú technologickú infraštruktúru, potrebnú na zvládnutie projektu tohto rozsahu, vrátane bezpečného uloženia vyprodukovaných rádioaktívnych odpadov. Práve túto skutočnosť ocenili aj prítomní pozorovatelia z EBOR a EK, ktorí vyzdvihli rozsah a úspešný spôsob realizácie prác na vyraďovaní JE V1, ako aj solidárnu organizáciu takéhoto seminára pre menej rozvinuté projekty v Bulharsku a Litve.

Súčasťou seminára bola okrem diskusií aj prehliadka vyprázdnených priestorov jadrovej elektrárne V1, ako aj technologických zariadení Bohunického spracovateľského centra pre rádioaktívne odpady. Na záver zúčastnení vyjadrili spokojnosť s organizáciou seminára a vyjadrili záujem o jeho pokračovanie s tým, že na jeho organizácii sa v budúcnosti budú podieľať aj ostatní účastníci.

Ing. Agáta Staneková
hovorkyňa

< Späť