V noci z 9. na 10. marca 2016 zrealizovala Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. Bratislava (JAVYS, a.s.) prepravu vyhoreného jadrového paliva z jadrovej elektrárne Mochovce do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach, ktorého vlastníkom a prevádzkovateľom je JAVYS.

 

JAVYS, a.s., za prísnych bezpečnostných opatrení, prepravil po železnici v 3 špeciálnych kontajneroch spolu 144 palivových článkov. Preprava bola vykonaná bezpečne, spoľahlivo a v súlade s legislatívnymi požiadavkami a podmienkami platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva, vydaných Úradom jadrového dozoru SR, Útvarom hlavného hygienika Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Úradom verejného zdravotníctva SR. Inšpektori dozorných orgánov vykonávali priamy  dozor nad prepravou, ktorá bola zrealizovaná v súčinnosti so zložkami ministerstiev hospodárstva, dopravy a vnútra. 

Transport a skladovanie vyhoreného jadrového paliva je jednou z činností, ktoré vykonáva spoločnosť JAVYS, a.s. Poskytuje ju ako službu aj pre spoločnosť Slovenské elektrárne. JAVYS je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti.

JAVYS, a.s. prihliada na to, aby všetky svoje činnosti vykonával zodpovedne, s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej, radiačnej a klasickej bezpečnosti.

Ing. Dobroslav Dobák, EUR ING
vedúci odboru komunikácie a IC 

< Späť