V Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov v Mochovciach sú vybudované nové úložné priestory pre veľmi nízko aktívne odpady, uložených je v nich už 180 ks veľkoobjemových vakov so zeminou.

   Nové úložné priestory pre veľmi nízko aktívne odpady (VNAO) boli vybudované v rámci realizácie II. etapy Projektu vyraďovania jadrovej elektrárne A-1, pod názvom „Výstavba úložiska veľmi nízkoaktívnych odpadov – 1. etapa“ a nachádzajú sa v južnej časti areálu Republikového úložiska rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti JAVYS, a. s., v lokalite Mochovce. VNAO sú ukladané do úložných priestorov vo veľkoobjemových vakoch (tzv. BIG-BAGoch) a tvorí ich predovšetkým kontaminovaná  zemina a drvený betón. Naplnené veľkoobjemové vaky majú rozmer cca 1x1 m, výšku 0,9 m a hmotnosť cca 1300 kg.  K 22.04.2016 bolo v ISO kontajneroch do tohto úložiska pretransportovaných a následne uložených 180 ks takýchto veľkoobjemových vakov.  
     VNAO sú ukladané postupne, v 6 vrstvách. Celková projektovaná výška vrstvy odpadu v úložisku VNAO je 7 m, vrátane vrchnej vyrovnávacej vrstvy zeminy. V budúcnosti, po dosiahnutí celkovej výšky 7 m, budú nad odpadom umiestnené ochranné vrstvy a vodotesné prekrytie tak, aby uložené VNAO boli finálne izolované od okolia. Nad úložiskom VNAO je  umiestnená ľahká montovaná hala s opláštením, na dne úložného modulu je vybudovaný drenážny systém spodnej podpovrchovej vody a kontrolný drenážny systém potenciálnych priesakov vody.

     Pred realizáciou budovania úložiska bolo v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie uskutočnené verejné posudzovanie vplyvov danej činnosti na životné prostredie, ktoré bolo ukončené vydaním Záverečného stanoviska MŽP SR. Úrad jadrového dozoru povolil realizáciu stavby rozhodnutím z 19.12.2014. Ukladanie veľkoobjemových vakov do úložiska VNAO začalo v rámci jeho komplexných skúšok dňa 16.03.2016.
 
    Veľmi nízkoaktívne rádioaktívne odpady sú odpady, ktorých aktivita je mierne vyššia ako limitná hodnota na uvádzanie materiálov do životného prostredia, obsahujú prednostne rádionuklidy s krátkou dobou polpremeny, prípadne aj rádionuklidy s dlhou dobou polpremeny v nízkej koncentrácii, ktoré si pri ukladaní vyžadujú nižší stupeň izolácie od životného prostredia systémom inžinierskych bariér alebo nevyžadujú použitie inžinierskych bariér a doba inštitucionálnej kontroly úložiska je kratšia ako v prípade povrchového typu úložiska rádioaktívnych odpadov.
     Po naplnení kapacity úložiska budú uložené VNAO pod inštitucionálnym dohľadom a po uplynutí sledovaného obdobia budú uložené materiály po príslušnej kontrole postupne uvoľňované do životného prostredia.


   Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými jadrovými materiálmi. Spoločnosť JAVYS, a. s. pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca 

 

< Späť