Republikové úložisko rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) v lokalite Mochovce bolo uvedené do prevádzky v roku 2001, pričom v rámci aktívnej skúšobnej prevádzky bol v úložisku 14. mája 2000 uložený prvý vláknobetónový kontajner (VBK) s upraveným rádioaktívnym odpadom (RAO).
     Odpady vznikajú pri každej ľudskej činnosti, pričom niektoré možno zhodnotiť – recyklovať, avšak niektoré druhy odpadov je nutné od životného prostredia oddeliť. Medzi také patria rádioaktívne odpady (RAO), ktoré vznikajú prevažne pri výrobe elektrickej energie v jadrových elektrárňach, ale tiež pri využívaní zdrojov ionizujúceho žiarenia v iných oblastiach, ako napríklad v zdravotníctve, vede, v školstve, či v priemysle, teda tzv. inštitucionálne rádioaktívne odpady (IRAO). Takéto RAO sú ukladané, čiže definitívne umiestnené izolovane od životného prostredia v úložiskách, čo je záverečný krok v celej postupnosti činnosti nakladania s nimi.
     Úložiskom RAO sa rozumie jadrové zariadenie, ktorého hlavným účelom je ukladanie rádioaktívnych odpadov, umožňujúce ich izoláciu od človeka a životného prostredia, ochranu a kontrolu životného prostredia, pričom ide o jeho trvalé umiestnenie v tomto zariadení, bez úmyslu ho následne vyberať. Predpokladaná doba trvania prevádzky RÚ RAO v lokalite Mochovce je približne do r. 2100, čiže do termínu plánovaného vyradenia aj tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Následne bude pokračovať obdobie inštitucionálnej kontroly a po skončení tohto obdobia bude dochádzať k  postupnému splynutiu RÚ RAO so životným prostredím. RAO totiž na rozdiel od iných odpadov, ktoré sú trvalo toxické alebo inak nebezpečné, svoju nebezpečnosť prirodzeným rozpadom rádionuklidov postupne strácajú. Čas potrebný na rozpad rádionuklidov na úroveň, keď už pre životné prostredie nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo je rôzny, závisí od doby polpremeny jednotlivých rádionuklidov obsiahnutých v RAO.
 
     V areáli RÚ RAO je  v súčasnosti   vybudovaných viacero  úložných štruktúr. Nedávno bolo do prevádzky uvedené  úložisko pre ukladanie veľmi nízko aktívnych odpadov (VNAO). Ďalšou úložnou štruktúrou je úložisko nízko aktívnych RAO, fixovaných úpravou v špeciálnych vláknobetónových kontajneroch  (VBK). Tieto priestory tvorí sústava úložných boxov usporiadaných do štyroch radov v dvoch úložných sústavách, tzv. dvojradoch. Každý úložný box  má kapacitu 90 VBK. V prvých dvoch dvojradoch (80 boxov) s ich celkovou kapacitou 7 200  VBK bolo  do 31.12.2015 uložených 4384 takýchto kontajnerov s obsahom RAO.
     Všetky RAO spĺňajú prísne podmienky prijateľnosti na uloženie v RÚ RAO a každá balená forma VBK alebo veľkoobjemový vak (VOV) s RAO majú  svoj identifikačný podrobný sprievodný list.  Tieto  sprievodné  listy  obsahujú  všetky  relevantné informácie o vlastnostiach jednotlivých RAO, ako i vlastnostiach kontajnera ako celku a musia byť skontrolované a schválené ešte pred samotnou prepravou VBK alebo VOV s RAO do RÚ RAO. RÚ RAO je dôsledne monitorované a monitorovací program pozostáva z pravidelného sledovania drenážnych, podzemných a povrchových vôd, pôdy a ovzdušia, vlhkosti ílovej vane, železobetónových konštrukcií a sadania úložných boxov, pričom za celé obdobie prevádzky nebol zaznamenaný žiadny negatívny vplyv prevádzky úložiska na okolité životné prostredie.
 
     Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi. Spoločnosť JAVYS, a. s. pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz na bezpečnosť, kvalitu vykonávaných činností a ich minimálny dopad na životné prostredie.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť