Jedným z cieľov spoločnosti JAVYS, a. s. je čo najviac materiálov z vyraďovacieho procesu JE A1 a V1 zhodnotiť, minimalizovať tým tvorbu odpadov a chrániť tak životné prostredie. V roku 2015  naša  spoločnosť  vrátila do recyklačného procesu 4236,37 ton druhotných surovín.   
     Najväčší objem druhotných surovín tvorilo železo a meď. Všetky finančné prostriedky, ktoré spoločnosť JAVYS, a. s.  recyklačným procesom získala sa investovali opätovne do procesu vyraďovania jadrových zariadení. Tým dochádza k úspore finančných prostriedkov  zo štátneho rozpočtu a v prípade vyraďovania JE V1 prostriedkov EBOR.
     Odpady, ktoré potenciálne môžu ohroziť niektorú zo zložiek životného prostredia, resp. musia spĺňať hygienické, prípadne bezpečnostné požiadavky, sú dočasne skladované vo vhodných, technologicky zabezpečených priestoroch tak, aby sa predišlo ich negatívnym vplyvom alebo ohrozeniu života a zdravia ľudí, majetku a životného prostredia. Tie, ktoré možno vrátiť do recyklačného procesu spoločnosť JAVYS, a. s. zhodnocuje.

Prehľad materiálov odovzdaných na recykláciu a ich objemov v roku 2015

ROK 2015

železo menej ako 6 mm

masívne železo viac ako 6 mm

nerez

obsah hliníka viac ako 99,5%

ostatný hliník

obsah medi viac ako 99,5%

nadrozmerný materiál
1-10 t

ostatná meď
viackomponentný materiál

Spolu
(ton)

 

 

Spolu

 

49,91

 

4054,81

 

11,32

 

6,59

 

19,29

 

23,23

 

2,94

 

68,28

 

4236,37


    

 

 

 

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi. Spoločnosť JAVYS, a. s. pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť