„Slovensko má vysoko profesionálny systém ukladania a zabezpečenia rádioaktívnych odpadov, a to tak z hľadiska bezpečnosti, ako aj z ekologického hľadiska,“ skonštatoval generálny riaditeľ Agentúry pre jadrovú energiu (NEA) Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), William D. Magwood.

Generálny riaditeľ OECD NEA, William D. Magwood navštívil Slovensko po prvý krát od svojho nástupu do funkcie (9/2015) a hlavným cieľom jeho návštevy bolo oboznámenie sa  s jadrovým programom a jadrovými zariadeniami na Slovensku.  V rámci svojho dvojdňového programu si v týchto dňoch prezrel aj Republikové úložisko rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) v lokalite Mochovce.

Miroslav Božik, člen predstavenstva a riaditeľ divízie vyraďovania A1 a nakladania s RAO a VJP.
„Generálnemu riaditeľovi OECD NEA som na základe poverenia predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti JAVYS, a. s. Petra Čižnára v rámci úvodnej prezentácie predstavil históriu, poslanie  a činnosti  spoločnosti JAVYS, a. s., vrátane histórie výstavby RÚ RAO v lokalite Mochovce, ktorá sa začala už v roku 1975. Zaujímal sa o bezpečnostné opatrenia, transport materiálov, monitorovacie bezpečnostné systémy, o obsah vo vláknobetónových kontajneroch, o evidenciu odpadov, ako aj o životnosť a budúcnosť nášho RÚ RAO. Absolvovali sme s ním aj prehliadku celého areálu, aby sa mohol o našich činnostiach presvedčiť osobne a sme radi, že náš profesionálny prístup a bezpečný a ekologický systém ukladania rádioaktívnych odpadov aj ocenil.“ 

Generálny riaditeľ William D. Magwood sa zaujímal aj o spôsob financovania prevádzky úložiska ako aj financovania likvidácie rádioaktívnych odpadov na Slovensku, či počty zamestnancov v RÚ RAO.

William D. Magwood, generálny riaditeľ OECD NEA
„Som rád, že som sa mohol osobne oboznámiť so systémom ukladania rádioaktívnych odpadov na Slovensku. Uvedomujem si, že ak je prevádzka takýchto úložísk plánovaná minimálne do konca tohto milénia a jeho existencia na niekoľko ďalších storočí, bezpečnosť je na prvom mieste. A na Slovensku som sa mohol presvedčiť, že sú dodržané všetky medzinárodné predpisy a vysoké štandardy a RÚ RAO v lokalite Mochovce spĺňa tie najprísnejšie kritériá.“

Agentúra pre jadrovú energiu je špecializovanou organizáciou pôsobiacou v rámci OECD, ktorá pôsobí od roku 1958. Vstupom Ruska sa agentúra v roku 2013 rozšírila a v súčasnosti má 31 členských krajín.
 
Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s. pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť