Informačné centrá spoločnosti JAVYS, a. s., navštívilo v prvom polroku 2016 takmer 1800 návštevníkov. O záverečnú časť jadrovej energetiky sa zaujímali študenti, profesori, starostovia miest a obcí, ale aj výskumníci, veľvyslanci, či súkromné osoby.

Za prvých šesť mesiacov roku 2016 navštívilo informačné centrá spoločnosti JAVYS, a. s., v Jaslovských Bohuniciach a v Mochovciach, 1783  návštevníkov.

    Výstavná expozícia názorne a zrozumiteľne informuje o činnostiach záverečnej časti jadrovej energetiky týkajúcich sa vyraďovania jadrovoenergetických zariadení, nakladania s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom. Návštevníci sa mali možnosť dozvedieť čo je rádioaktivita, ako vznikajú rádioaktívne odpady, ako sa o ne dokážeme postarať a ako sa nakladá s vyhoretým jadrovým palivom.

     O odborné činnosti  spoločnosti  JAVYS, a. s., ktorá zastrešuje záverečnú časť jadrovej energetiky sa zaujímali zväčša  študenti  stredných škôl, gymnázií a vysokých škôl, vrátane zahraničných. Infocentrá navštívili napríklad študenti z poľských univerzít v Krakove a Poznani, ale aj žiaci Strednej priemyselnej školy chemickej v Brne. Starší študenti a návštevníci si mali možnosť pozrieť 3D film o vyraďovaní jadrovej elektrárne V1, ale aj modely jadrovej elektrárne V1 a reaktora VVER 440. Medzi návštevníkmi infocentier však nechýbali ani žiaci základných škôl, pre ktorých máme k dispozícii v infocentre v Jaslovských Bohuniciach aj interaktívnu časť s technickými hračkami. Tam sa majú deti možnosť dozvedieť viac o ochrane pred ionizujúcim žiarením, dobe polpremeny rádioaktívnych prvkov, či odolnosti budov pri zemetrasení. Tiež si majú možnosť vyskúšať výrobu elektriny na rotopédoch, otestovať sa na teste stresu, či osvojiť si princíp magnetizmu. Na záver môžu návštevníci absolvovať prehliadku autobusom okolo areálu, pričom najväčším lákadlom je pohľad na 120 metrové chladiace veže z bezprostrednej blízkosti.

Infocentrá spoločnosti JAVYS, a. s., sú otvorené denne a prehliadky sú bezplatné. V prípade záujmu sa dozviete viac na http://www.javys.sk/sk/informacny-servis/ic

Počet návštevníkov v období 1- 6/2016

1783

Základné školy

857

Stredné školy a gymnáziá

228

Vysoké školy

321

Iné osoby

377

 

 

Návštevníci zo zahraničia

97 

Zdroj: JAVYS, a. s.

 

Infocentrum Jaslovské Bohunice

Infocentrum Mochovce

Počet exkurzií

 51

Počet exkurzií

 19

Počet návštevníkov 

1327

Počet návštevníkov 

 456

Zdroj: JAVYS, a. s.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť