Spoločnosť JAVYS, a. s., nezaznamenala za prvý polrok 2016 žiadnu radiačnú udalosť a maximálne hodnoty ožiarenia na obyvateľa v okolí JAVYS, a. s., sa pohybovali na úrovni vyše 100 krát nižšej ako je autorizovaný ročný limit.

Spoločnosť JAVYS, a. s., hodnotí úroveň radiačnej ochrany dvakrát ročne, pričom ročné záverečné hodnotenie je rozšírené o oblasti osobnej dozimetrie a uvoľňovania materiálov do životného prostredia.

     V prvom polroku roku 2016 nedošlo v spoločnosti JAVYS, a. s., k žiadnej radiačnej udalosti (havária resp. nehoda), ani k porušeniu pravidiel radiačnej ochrany zo strany pracovníkov spoločnosti JAVYS, a. s.,    a dodávateľských organizácií.

     „Komplexná správa o radiačnej ochrane za 1. polrok 2016“ hodnotila stav radiačnej ochrany za obdobie január až jún 2016, v porovnaní s obdobím posledných 10-tich rokov v nasledovných oblastiach :

  • usmerňovanie dávkovej záťaže pracovníkov JAVYS, a. s., a dodávateľských organizácií,
  • výsledky monitorovania vnútornej kontaminácie pracovníkov JAVYS, a. s., a dodávateľských organizácií,
  • dodržiavanie zásad radiačnej ochrany,
  • aplikácia princípov ALARA ( As Low As Reasonable Achievable ),
  • kontrolná činnosť v oblasti radiačnej ochrany,
  • výpuste rádioaktívnych látok do atmosféry,
  • výpuste rádioaktívnych látok do hydrosféry,
  • radiačná záťaž obyvateľstva v okolí JAVYS, a. s.

Polročné výsledky v oblasti radiačnej ochrany :

  •  množstvá rádioaktívnych látok, ktoré boli vypustené do atmosféry a hydrosféry, v uplynulom polroku, neprekročili v žiadnom prípade autorizované ročné limity pre výpuste rádioaktívnych látok vydané dozornými orgánmi, čo predstavuje veľmi nízku úroveň emisií rádionuklidov do životného prostredia a nízke dávkové zaťaženie kritických skupín obyvateľov,
  • maximálne hodnoty ožiarenia pre jednotlivca z obyvateľstva sa pohybujú na úrovni viac ako 100 krát nižšej v porovnaní s autorizovaným ročným limitom,
  • výsledky kontroly okolia JAVYS, a. s, dokumentujú, že z hľadiska radiačnej ochrany bola prevádzka JAVYS, a. s., v 1. polroku 2016 stabilná a spoľahlivá, so zanedbateľným rádiologickým vplyvom na územie hraničiace s jadrovými zariadeniami,
  • v 1. polroku 2016 neboli namerané žiadne nadlimitné osobné dávky z vonkajšieho a vnútorného ožiarenia, 
  • školenia odbornej spôsobilosti a preukazovanie odbornej spôsobilosti osôb boli realizované pre všetkých vlastných pracovníkov, ktorí pracovali v kontrolovaných pásmach JAVYS, a. s., vrátane dodávateľov,
  • záznamy o osobných dávkach pracovníkov sú archivované v zmysle platnej legislatívy pre predmetnú oblasť.

V oblasti uvoľňovania rádioaktívnych látok do atmosféry sa výpuste aerosólov beta  pohybovali od 0,003 do 0,047% z povolených limitov a aerosólov alfa od 0,005 do 1,271% z povolených limitov. Preto možno konštatovať, že výpuste do atmosféry boli napriek zložitosti a komplikovanosti prác na vyraďovaní JE A1 a V1, ako aj na spracovateľských technológiách extrémne nízke.

     Pri vyraďovaní JE A1 ide pritom z hľadiska rozsahu poškodenia jadrového zariadenia, ako aj radiačnej situácie v objektovej sústave JE a unikátnosti niektorých činností v priebehu vyraďovacích prác  o veľmi náročný proces. Ani u jedného pracovníka z 1691 pracovníkov, ktorí absolvovali monitorovanie vnútornej kontaminácie, nebola zaznamenaná zvýšená prítomnosť umelých rádionuklidov v organizme.

     Výrazným pozitívnym zásahom do kvality životného prostredia boli finišujúce práce na odstraňovaní kontaminovaných zemín z okolia podzemných nádrží stanice čistiacich vôd v rámci vyraďovacích prác na sústave objektov JE A1. Odstránením uvedených zemín došlo k zásadnému zníženiu množstiev kontaminovaných zemín, ktoré dotovali aktivitami trícia podzemné vody pod areálom spoločnosti JAVYS, a. s.

     Oblasť radiačnej ochrany je jednou z prioritných oblastí bezpečnosti, ktorej vedenie spoločnosti venuje maximálnu pozornosť, nakoľko zásadným spôsobom zabezpečuje ochranu pracovníkov spoločnosti JAVYS, a. s., a dodávateľských organizácií v procese vyraďovania jadrových zariadení, resp. prevádzky technologických zariadení na úpravu, spracovanie a konečné uloženie rádioaktívnych odpadov pred ionizujúcim žiarením, ako aj zabezpečenie ochrany obyvateľstva pred nežiaducimi účinkami ionizujúceho žiarenia a zabezpečením života v podmienkach zdravého životného prostredia.

     Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

 

< Späť