Spracovaný   inštitucionálny   rádioaktívny   odpad  (IRAO)  spoločnosti  Nucleco,   S.p.A.  bol 13. decembra 2016 odvezený späť do Talianska

Spoločnosť JAVYS, a. s., spracovala pre taliansku spoločnosť NUCLECO, S.p.A., Roma 16000 dm3 kvapalného IRAO a 7,061 ton pevného IRAO. Po spracovaní odpadu si 324 kg rádioaktívneho popola zo spaľovania IRAO a 1,764 ton vytriedeného nespáliteľného IRAO, vrátane prázdnych obalových súborov, odviezla talianska spoločnosť 13.12.2016 späť do Talianska.

     Zákazka sa realizovala na základe zmluvy uzatvorenej medzi spoločnosťou JAVYS, a. s., Bratislava a talianskou spoločnosťou NUCLECO, S.p.A., Roma. Nakladanie s IRAO v spoločnosti JAVYS, a. s., sa realizovalo v priebehu rokov 2015 a 2016 v lokalite Jaslovské Bohunice, v jadrovom zariadení Technológie pre spracovanie a úpravu rádioaktívnych odpadov (JZ TSÚ RAO). Pevné a kvapalné IRAO pochádzali z výskumných a zdravotníckych zariadení z Talianska a boli spracované spaľovaním. Odvoz bol realizovaný na základe povolenia na prepravu IRAO po území SR č. 21273/2014/D415-ÚVHR/61747 vydaného Úradom vedúceho hygienika rezortu MDVaRR SR a v zmysle rozhodnutia ÚJD SR č.524/2015 na dovoz IRAO do JZ TSÚ RAO za účelom jeho spracovania.

     Dovezené množstvo a hodnota aktivity tak, ako bolo zaznamenané pri dovoze, sa rovnakým dielom vyviezli späť do krajiny pôvodu pod dozorom príslušných, na tento účel kompetentných orgánov.

      Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

< Späť