Do Republikového úložiska rádioaktívnych odpadov bolo v roku 2016 prepravených a uložených 420 kusov vláknobetónových kontajnerov.


Spoločnosť JAVYS, a. s., v roku 2016 prepravila a následne uložila v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s., 420 kusov vláknobetónových kontajnerov (VBK) s nízkoaktívnym rádioaktívnym odpadom. Kontajnery majú rozmer 1,7 x 1,7 x 1,7 m a hrúbku steny 0,1 m a ukladajú sa do úložných boxov zoradených do radov a dvojradov úložiska. RÚ RAO je multibariérové úložisko povrchového typu, určené na konečné uloženie pevných a spevnených nízkoaktívnych rádioaktívnych odpadov, vznikajúcich pri prevádzke a vyraďovaní jadrových zariadení, ďalej napr. vo výskumných ústavoch, v laboratóriách a nemocniciach, ako inštitucionálne rádioaktívne odpady (IRAO) a zachytených rádioaktívnych materiálov (ZRAM) v Slovenskej republike. Od jeho uvedenia      do prevádzky v ňom bolo uložených 4 804 ks VBK s rádioaktívnymi odpadmi. Ide o finálny úkon v reťazci nakladania s týmito látkami a ich bezpečnú izoláciu od životného prostredia.

Prehľad ukladania RAO vo VBK

 
Dovezených a uložených VBK v roku 2016   420 ks
Celkový počet uložených VBK v RÚ RAO od jeho uvedenia do prevádzky    4 804 ks
Aktuálna voľná kapacita RÚ RAO 2 396 ks

Zdroj: JAVYS, a. s.

 

 JAVYS, a. s., v roku 2016 zabezpečila aj 9 prípadov záchytu rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu.

Spoločnosť JAVYS, a. s., je zároveň oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi a  rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu, ktoré sa objavujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach alebo na hraničných priechodoch, čiže zachytenými rádioaktívnymi materiálmi (ZRAM). V roku 2016 spoločnosť JAVYS, a. s., zabezpečila 9 prípadov záchytov rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu, pričom išlo prevažne o rôzne súčiastky poľnohospodárskej a vojenskej techniky. Zachytené rádioaktívne materiály sa po ich identifikácii a zdokumentovaní prepravia na ďalšie nakladanie do Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s. Materiály, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) sa priebežne spracovávajú a upravujú do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov a následne sú prepravené do RÚ RAO na ich definitívne uloženie.  

Prehľad počtu prípadov ZRAM za posledné obdobie

Rok Počet záchytov
2016   9
2015 14
2014 12
2013 32
2012 33
Zdroj: JAVYS, a. s.  

 Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť