Spoločnosť JAVYS, a. s., a konzorcium Westinghouse si po podpise zmluvy v prítomnosti zástupcu Ministerstva hospodárstva SR a zástupcov Americkej ambasády vymenili zmluvnú dokumentáciu k jednému z najdôležitejších projektov vyraďovania jadrovej elektrárne V1 (JE V1) čím sa zároveň začal proces prác na projekte.
      Predmetný projekt, ktorý pokrýva činnosti ako demontáž a fragmentáciu veľkorozmerných komponentov a konštrukcií primárneho okruhu,  vyprázdnenie a demontáž zložiska RH  odpadov vrátane nakladania s rádioaktívnym odpadom bude realizovať konzorcium spoločností Westinghouse Electric Španielsko a Westinghouse Electric Švédsko spolu s ďalšími slovenskými partnermi. Práce na uvedenom projekte sa budú realizovať počas nasledujúcich piatich rokov.
     Zmluva spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., s lídrom konzorcia Westinghouse je výsledkom verejnej súťaže  a projekt je spolufinancovaný z európskych zdrojov, prostredníctvom Medzinárodného fondu na vyradenie JE Jaslovské Bohunice (BIDSF), ktoré sú spravované Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD). Vysúťažená zmluvná suma je nižšia o 2.6 mil. € oproti predpokladanej cene projektu.

     Konzorcium Westinghouse má rozsiahle skúsenosti s vyraďovaním tlakovodných reaktorov, ktoré boli používané aj v JE V1 a počas realizácie projektu využije svoje 25 ročné skúsenosti z plánovania, licencovania demontáže a dekontaminácie, projektovania dekontaminačných a fragmentačných zariadení, demontáže reaktora a jeho vnútorných častí, či fragmentácie.

      Nakoľko spoločnosti Westinghouse Electric Španielsko ani Westinghouse Electric Švédsko nespadajú pod reštrukturalizáciu na základe článku 11 Zákona o konkurze USA, ktorá je vedená na spoločnosť Westinghouse Electric Company, LLC (USA), procesy v USA nemajú nepriaznivý následok na činnosť konzorcia v rámci európskeho trhu.
    
          Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi   materiálmi   v rámci  územia SR.  Spoločnosť  JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca 

< Späť