V Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) bol v októbri uložený v poradí päťtisíci vláknobetónový kontajner.

V októbri 2017 bol v RÚ RAO v Mochovciach uložený už päťtisíci vláknobetónový kontajner (VBK) s upravenými nízkoaktívnymi rádioaktívnymi odpadmi (RAO). Prepravený bol z jadrového zariadenia Finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov spoločnosti JAVYS, a. s., v Mochovciach. VBK má rozmer 1,7x1,7 m a jeho obsah tvoria do bezpečnej formy fixované a upravené nízkoaktívne rádioaktívne odpady.

   Súčasná úložná kapacita prevádzkovaného úložiska predstavuje 7 200 kusov VBK a  jeho zaplnenie sa pohybuje v úrovni 70% jeho aktuálnej kapacity.

   Od roku 2016 spoločnosť JAVYS, a. s., v areáli úložiska realizuje projekt výstavby ďalších úložných kapacít pre 3600 ks VBK, s plánovaným termínom ich uvedenia do prevádzky v roku 2019.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR nezastupiteľné činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární a nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR pričom pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť