Spoločnosť JAVYS, a. s., v priebehu januára 2018 realizovala tri prepravy vyhoretého jadrového paliva (VJP) z druhého reaktorového bloku atómovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach, pričom do Medziskladu vyhoretého jadrového paliva JAVYS, a. s., v Jaslovských Bohuniciach prepravila 115 kusov palivových kaziet VJP.
Prepravy sa zrealizovali v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra SR a pri preprave VJP boli dodržané podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoretého jadrového paliva vydaných Úradom jadrového dozoru SR a Úradom verejného zdravotníctva SR. Priamy dozor nad realizovanými prepravami vykonávali inšpektori Úradu jadrového dozoru SR.
JAVYS a. s., je vlastníkom a prevádzkovateľom Medziskladu vyhoretého jadrového paliva a držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon týchto činností. Transport a nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom je jednou z oblastí činností, ktoré spoločnosť JAVYS, a. s., vykonáva a poskytuje ako službu pre spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

< Späť