Jadrová bezpečnosť

Rok 2017 je pre spoločnosť JAVYS, a. s., z hľadiska počtu prevádzkových udalostí v porovnaní s predchádzajúcim päťročným obdobím najlepším. Spoločnosť v ňom nezaznamenala žiadnu prevádzkovú udalosť, ktorá by podliehala hláseniu dozorným orgánom a nevyskytli sa v ňom ani žiadne opakované prevádzkové udalosti.
V roku 2017 nedošlo k žiadnemu porušeniu Limitov a podmienok pre bezpečnú prevádzku a pre vyraďovanie v jadrových zariadení a jadrové zariadenia boli prevádzkované v súlade s platnou a aktuálnou bezpečnostnou dokumentáciou schválenou dozornými orgánmi SR.
V predpísaných intervaloch bolo vykonávané hodnotenie bezpečnosti prevádzky jadrových zariadení spoločnosti JAVYS, a. s., prostredníctvom prevádzkových ukazovateľov bezpečnosti. Dosiahnuté hodnotenia potvrdili profesionálnu prácu personálu a vysokú spoľahlivosť technologických zariadení.
Požiadavky legislatívy Slovenskej republiky a dozorných orgánov pre jadrovú bezpečnosť boli splnené pre všetky jadrové zariadenia, ktoré spoločnosť prevádzkuje v lokalitách Jaslovské Bohunice a Mochovce.

 

BOZP a ochrana pred požiarmi

Na jadrových zariadeniach JAVYS, a. s., nebol v roku 2017 zaznamenaný žiaden požiar a spoločnosť obhájila medzinárodne uznávaný certifikát podľa normy OHSAS 18001. Obhájenie certifikátu potvrdzuje, že proces riadenia v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v JAVYS, a. s., spĺňa vysoké kritériá a požiadavky uvedenej normy. V oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je hlavnou úlohou zisťovať ohrozenia a nebezpečenstvá, monitorovať zistené skutočnosti a v čo najväčšej miere ich eliminovať.
V oblasti Bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci bol v roku 2017 zaznamenaný v spoločnosti JAVYS, a. s., len jeden registrovaný pracovný úraz a dva evidované pracovné úrazy. Štyri evidované pracovné úrazy boli u pracovníkov dodávateľských organizácií.
Za účelom skvalitnenia pracovných podmienok a zefektívnenia produktivity a kvality práce spoločnosť kladie na systém bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci veľký dôraz. Najmä na preventívne opatrenia, pravidelné hodnotenia stavu BOZP a aktívne zapájanie sa zamestnancov do systému.
Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi
rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca 

< Späť