Slovensko si bude pri vývoji hlbinného úložiska na uloženie vyhoretého jadrového paliva a rádioaktívne odpady vymieňať skúsenosti s Českom. JAVYS, a. s., a SÚRAO podpísali dnes na konferencii ENEF memorandum o porozumení.

Na konferencii ENEF 2018 (European Nuclear Energy Forum), ktorá sa koná pod záštitou Európskej komisie v dňoch 4. – 5. júna 2018 v Bratislave, podpísali dnes najvyšší predstavitelia spoločností Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) a Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Českej republiky Memorandum o porozumení (MoP).

MoP je výsledkom vzájomnej intenzívnej spolupráce, ktorú tieto dve spoločnosti nadviazali. Jeho cieľom je výmena informácií a skúseností z oblasti výskumu a vývoja v procese budovania hlbinného úložiska, čo umožní optimalizáciu celého procesu a jeho zefektívnenie z pohľadu ekonomickej a časovej náročnosti.
Sú tým zároveň napĺňané požiadavky vyplývajúce z Vnútroštátnej politiky a Vnútroštátneho programu nakladania s VJP a RAO v SR a požiadavky obsiahnuté v Smernici Rady 2011/70/Euratom.

Vývoj hlbinného úložiska je finálnou etapou v činnostiach komplexného nakladania s vyhoretým jadrovým palivom (VJP) a rádioaktívnymi odpadmi (RAO) smerujúcou k vybudovaniu hlbinného úložiska pre uloženie vyhoretého jadrového paliva a rádioaktívnych odpadov neuložiteľných v súčasnosti prevádzkovanom povrchovom Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov v SR.

Slovensko má ako jedna z mála členských krajín Európskej únie komplexne vybudovanú infraštruktúru vo všetkých oblastiach jadrovej energetiky, teda aj jej záverečnej časti, ktorú na Slovensku zabezpečuje spoločnosť JAVYS, a. s., realizujúca komplexné procesy vyraďovania jadrových elektrární A1 a V1, nakladania s vyhoretým jadrovým palivom, rádioaktívnymi odpadmi, inštitucionálnymi RAO a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi. Jej vizitkou je vysoká odbornosť a kvalita a je relevantným partnerom pre domáce aj zahraničné spoločnosti, ktoré oceňujú najmä garantovaný odborný prístup s dlhoročnými profesionálnymi skúsenosťami.

Hlbinné úložisko nemá v súčasnosti v prevádzke žiadna krajina v Európe, na Slovensku by malo byť vybudované do roku 2065.