Spoločnosť JAVYS, a. s., v roku 2017 zabezpečila na území Slovenska záchyty rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu v 17 prípadoch, pričom išlo prevažne o rôzne súčiastky staršej poľnohospodárskej a vojenskej techniky.
Spoločnosť JAVYS, a. s., v súčinnosti so zložkami Ministerstva zdravotníctva, Ministerstva dopravy a výstavby a Ministerstva vnútra SR zabezpečuje dohľadanie, identifikáciu a zdokumentovanie ZRAM na mieste jeho nahláseného výskytu. Zachytené rádioaktívne materiály sa po ich identifikácii a zdokumentovaní prepravia na ďalšie nakladanie do Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s. Materiály, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) sa priebežne spracovávajú a upravujú do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov a následne sú prepravené do RÚ RAO na ich uloženie, čím je zabezpečené ich definitívne odizolovanie od životného prostredia. Spoločnosť JAVYS, a. s., týmito činnosťami prispieva k ochrane zdravia obyvateľstva a životného prostredia.
Spoločnosť JAVYS, a. s., je oprávnenou organizáciou na nakladanie a manipuláciu s opustenými žiaričmi, rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu, nepoužívanými žiaričmi a jadrovými materiálmi. Záchyty takýchto materiálov sa zväčša uskutočňujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach alebo na hraničných priechodoch.

Prehľad počtu prípadov ZRAM v období 2012 - 2017

Rok              Počet záchytov
2017 17
2016 9
2015 14
2014 12
2013 32
2012 33

Zdroj: JAVYS, a. s.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a

zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.

Mgr. Miriam Žiaková
hovorca

 

< Späť