Spoločnosť JAVYS, a. s., zhodnotila v roku 2017 v rámci vyraďovacieho procesu jadrových elektrární A1 a V1 z vyraďovaného materiálu viac ako 755 ton druhotných surovín.

V rámci vyraďovacieho procesu jadrových elektrární A1 a V1 vrátila naša spoločnosť v roku 2016 do recyklačného procesu 944,28 ton druhotných surovín. Zhodnocovanie čo najväčšieho množstva materiálov, minimalizácia tvorby odpadov a ochrana životného prostredia je jedným z cieľov spoločnosti JAVYS, a. s.
Z celkového objemu tvorilo v roku 2016 najväčší objem druhotných surovín 889 ton železa a 29 ton hliníka. Finančné prostriedky, ktoré spoločnosť JAVYS, a. s., recyklačným procesom získala sa opätovne investovali do procesu vyraďovania jadrových zariadení, čím dochádza k úspore finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu a v prípade vyraďovania JE V1 prostriedkov EBOR.

Prehľad materiálov odovzdaných na recykláciu a ich objemov v roku 2016

ROK
železo
menej ako 6 mm
masívne
železo
viac ako 6 mm
nerez obsah hliníka viac ako 99,5% ostatný hliník obsah medi viac ako 99,5% nadrozmerný materiál
1-10 t
ostatná meď
viackomponentný materiál
Spolu
(ton)
Spolu (t) 4,14 884,73 12,37 26,64 1,92 7,56 6,92 0 944,28

Odpady, ktoré potenciálne môžu ohroziť niektorú zo zložiek životného prostredia sú dočasne skladované v technologicky zabezpečených priestoroch tak, aby sa predišlo ich negatívnym vplyvom na okolité prostredie, prípadné ohrozenie života a zdravia ľudí, majetku a životného prostredia. Tie, ktoré možno vrátiť do recyklačného procesu spoločnosť JAVYS, a. s., zhodnocuje.