V stredu, 21. októbra 2009 sa v lokalite Bohunice uskutoční celoareálové cvičenie s pracovným názvom Lipa 2009. Cvičenie bude počas dennej zmeny a v jeho priebehu bude preskúšaný systém varovania a vyrozumenia v areáli jadrovoenergetických zariadení. Na začiatku cvičenia zaznejú sirény dvojminútovým kolísavým tónom a na konci dvojminútovým stálym tónom. Skúška sirén je súčasťou cvičenia a nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre obyvateľov v okolí.

Na cvičení sa zúčastnia zamestnanci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. (JAVYS), SE-Atómových elektrární Bohunice (SE-EBO) a dodávateľských organizácií.

Cvičenie je zamerané na preverovanie postupov Organizácie havarijnej odozvy JAVYS a SE-EBO. Cieľom je precvičiť ochranné opatrenia v súlade s Vnútornými havarijnými plánmi. Súčasne sa preverí aj spojenie a komunikácia s odbormi Civilnej ochrany a krízového riadenia obvodných úradov, Centrom havarijnej odozvy ÚJD SR a sekciou Krízového manažmentu a civilnej ochrany MV SR.

Prípravou a vykonaním celoareálového cvičenia si prevádzkovateľ jadrového zariadenia plní ustanovenia vyplývajúce z platnej legislatívy SR. 

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť