Spoločnosť JAVYS, a. s., realizovala v roku 2016 tri prepravy vyhoretého jadrového paliva a podieľala sa na piatich prepravách čerstvého jadrového paliva.

Spoločnosť JAVYS, a. s., realizovala v minulom roku tri prepravy vyhoretého jadrového paliva (VJP) z reaktorových blokov SE, a. s., pričom  do Medziskladu vyhoretého jadrového paliva JAVYS, a. s., v Jaslovských Bohuniciach prepravila 232 palivových kaziet VJP. V dvoch prípadoch išlo o prepravu VJP z blokov elektrárne V2 a v jednom z elektrárne v Mochovciach. Transport a skladovanie vyhoretého jadrového paliva je jednou z hlavných činností spoločnosti JAVYS, a. s.

JAVYS a. s.,  je vlastníkom a prevádzkovateľom Medziskladu vyhoretého jadrového paliva a držiteľom legislatívou a nadväzujúcimi predpismi  stanovených  povolení dozorných orgánov a disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti. Pri preprave VJP boli dodržané podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva vydaných Úradom jadrového dozoru SR a inšpektori tohto úradu a ďalších dozorných orgánov vykonávali nad prepravou priamy dozor. Prepravy sa  zrealizovali v súčinnosti so zložkami ministerstiev hospodárstva, dopravy a vnútra.

Okrem toho sa spoločnosť JAVYS, a. s., v roku 2016 podieľala na piatich prepravách čerstvého jadrového paliva (ČJP) do prevádzkovaných reaktorových blokov SE, a. s., pričom v štyroch prípadoch išlo o cestnú prepravu a v jednom prípade sa transport realizoval železničnou prepravou.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR. Spoločnosť JAVYS, a. s., pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.