Po rozhodnutí vlády SR o nábehu 2. bloku JE V1 vydal 11.1.2009 minister hospodárstva SR Rozhodnutie jediného akcionára spoločnosti JAVYS, a. s. v ktorom uložil spoločnosti realizovať prípravné práce smerujúce k vytvoreniu všetkých podmienok k spusteniu 2. bloku do výkonovej prevádzky na dobu nevyhnutnú a na dodávku elektriny do elektrizačnej prenosovej sústavy Slovenskej republiky.
Na technologickom zariadení boli vykonané štandardné opravy, bol spracovaný harmonogram nábehu bloku, boli vykonané testy a previerky zariadení pred spustením bloku a boli realizované administratívne opatrenia vyplývajúce z prevádzkových predpisov a príslušnej legislatívy.
Potrebné dokumenty a žiadosti boli doručené na ÚJD SR, ktorý potvrdil pripravenosť 2. bloku na prípadný nábeh.

Na základe dohody predsedov vlád SR a Rakúska bol do JE V1 vyslaný rakúskou stranou expert, ktorý vykonal 13.1.2009 kontrolu aktualneho stavu 2. bloku.
Expert rakúskej strany sa priamo na zariadení presvedčil, že je v dochladenom stave a na blokovej dozorni si pozrel parametre primárneho aj sekundárneho okruhu ako sú napr. teplota, tlak, neutrónový tok. Skontroval aj polohu regulačných kaziet.
Rakúsky expert sa poďakoval predstaviteľom JAVYS-u za otvorenosť a ústretovosť.
Potvrdil, že na bloku sa nevykonávajú technické činnosti, ktoré by preukazovali nábeh bloku.

V prílohe TS je „Grafický priebeh strednej teploty primárneho okruhu po odstavení 2. bloku JE V1", ktorý ukazuje dochladzovanie bloku a jeho udržiavanie v takomto stave.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca


< Späť