Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti sa darí minimalizovať vplyv vykonávaných činnosti na životné prostredie. Potvrdzujú to výsledky meraní a analýz takmer 2000 ročne odoberaných vzoriek z ovzdušia, pôdy, vody, vegetácie a poľnohospodárskych produktov. Výsledky hovoria jasnou rečou – spoločnosť neohrozuje životné prostredie, ani zdravie obyvateľov v dotknutom regióne.

Všetky maximálne hodnoty boli v minulom roku na mnohonásobne nižšej úrovni, ako sú ročné limity. Namerané hodnoty sú nižšie ako je radiačná záťaž obyvateľstva spôsobená prirodzeným pozadím, ktoré existuje v životnom prostredí a ako záťaž z diagnostických vyšetrení.

V rámci porovnania obdobia rokov 2006 a 2009 poklesli výpuste do atmosféry zo zdrojov JAVYS, a.s. o viac ako 82 % a výpuste do hydrosféry – trícium o 84 % a korózne a štiepne produkty o 61 %.

Dávky pôsobiace na obyvateľstvo sú často pod analytickými limitmi detekcie.

Vplyv činnosti vykonávaných spoločnosťou hodnotí JAVYS raz ročne prostredníctvom špeciálneho programu. V rámci neho uplatňuje medzinárodne akceptované modely, ktoré umožňujú dokladovať vplyv na obyvateľstvo, a to až v okruhu 100 km. Vyhodnocuje sa tak aj vplyv na obyvateľstvo susedných krajín (Rakúsko, Maďarsko a ČR).

Kontrolu vplyvov na životné prostredie realizujú Laboratória radiačnej kontroly okolia v Trnave a v Leviciach. Laboratória nepretržite monitorujú okolie pomocou siete monitorovacích staníc a meraním vzoriek zo životného prostredia. Samotná spoločnosť JAVYS má zavedený Integrovaný systém manažérstva, ktorý upresňuje zásady aj pre oblasť ochrany životného prostredia a radiačnej ochrany. Tento systém platí pre všetky organizačné zložky spoločnosti, jej zamestnancov a v primeranom rozsahu aj pre dodávateľov. Činnosť spoločnosti je tiež pod prísnou kontrolou štátnych orgánov – Úradu jadrového dozoru SR, Úradu verejného zdravotníctva SR, Krajského úradu ŽP, Obvodných úradov ŽP v Trnave a Leviciach a aj Regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Trnave a Leviciach.

Spoločnosť JAVYS o nameraných hodnotách každý mesiac informuje na svojej webovej stránke (www.javys.sk), prostredníctvom Eko informácií a v ročnej správe o vplyve prevádzky JAVYS na životné prostredie.

JAVYS, a.s. vykonáva predovšetkým aktivity z tzv. záverečnej časti jadrovej energetiky. Realizuje ukončovanie prevádzky jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, pripravuje jej likvidáciu a vyraďuje prvú československú jadrovú elektráreň A1. Zároveň skladuje, upravuje, spracováva a uskladňuje rádioaktívne odpady a vyhorené jadrové palivo.

Všetky činnosti zabezpečuje s dôrazom na ochranu obyvateľstva, životného prostredia s dodržaním všetkých pravidiel bezpečnosti a odborného prístupu.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť