„Jadrová a vyraďovacia spoločnosť a.s., plní plány súčasnej vlády, ktorá si stanovila za jednu zo svojich priorít rozvoj jadrovej energetiky", skonštatoval premiér Robert Fico na záver kontrolného dňa v spoločnostiach JAVYS, a.s. a JESS, a.s. (Jadrová energetická spoločnosť Slovenska a.s.).

Všetky úlohy, ktoré boli spoločnosti JAVYS, a.s., zadané, sa riešia v súlade so stanovenými časovými plánmi.

Koncom minulého roka vznikla Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, ktorá pri dodržaní najprísnejších bezpečnostných a ekologických kritérií zastreší výstavbu a prevádzku novej jadrovej elektrárne v lokalite Jaslovských Bohuníc. Tento rok sa začne realizovať štúdia uskutočniteľnosti, ktorá presne určí parametre novej jadrovej elektrárne. „Štúdia by mala byť ukončená koncom I. kvartálu budúceho roka. Už počas výstavby vzniknú pracovné príležitosti pre približne 4 tisíc ľudí, ďalších 600 odborníkov nájde uplatnenie po uvedení novej jadrovej elektrárne do prevádzky", spresnil na tlačovej konferencii minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Momentálne sa realizujú okrem iného kroky súvisiace s výkupom pozemkov, kde by mal nový jadrový zdroj stáť. „Presné parcely pozemkov, o ktoré máme záujem, boli v akcionárskej zmluve utajené, aby nedošlo k prípadným špekuláciám s pozemkami a k umelému navyšovaniu ich ceny", uviedol na stretnutí s novinármi Ján Valko, predseda predstavenstva spoločnosti JAVYS, ktorá je väčšinovým akcionárom spoločnosti JESS, a.s.

Nový jadrový zdroj, spolu s dobudovaním 3. a 4. bloku Mochoviec umožní Slovensku stať sa opäť proexportnou krajinou. „O túto pozíciu krajina prišla“ veľmi nesprávnym, politicky motivovaným rozhodnutím bývalej vlády uzavrieť 2 zdravé a zmodernizované bloky jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach" povedal pred médiami Robert Fico. Slovensko sa ale napriek tomu podľa premiéra zaradilo medzi krajiny, ktoré prispeli k „renesancii" jadra v rámci celej Európskej Únie.

Slovensko pristúpilo k odstaveniu jadrovej elektrárne V1 v rámci prístupových rokovaní pred vstupom krajiny do Európskej Únie. Projekty ukončovania prevádzky a vyraďovania jadrovej elektrárne sú hradené z Medzinárodného fondu na podporu odstavenia JE V1 Bohunice (BIDSF). Do dnešného dňa bolo podpísaných so spoločnosťou JAVYS spolu 15 grantových dohôd za približne 160 mil. eur, ktoré pôjdu na tento účel. Podľa plánov pokračuje aj vyraďovanie jadrovej elektrárne A1. V súčasnosti sa realizuje II. etapa vyraďovania tejto jadrovej elektrárne, ktorá by mala byť ukončená do konca roka 2016. Celkový proces vyraďovania JE A1 je časovo, vecne a finančne realizovaný v zmysle Harmonogramu projektu vyraďovania JE A1 a dokumentu „Stratégia záverečnej časti jadrovej energetiky v SR". Posledná, 5. etapa vyraďovania JE A1 by mala byť ukončená do roku 2033 . Tento termín je reálne dosiahnuteľný a nie sú žiadne tendencie proces spomaľovať alebo odkladať.

Kroky súčasnej vlády majú podporu aj u obyvateľov Slovenska. O potrebe zabezpečiť energetickú sebestačnosť Slovenska bez nutnosti dovozu elektrickej energie je presvedčených takmer 86% populácie SR a 92 % obyvateľov dotknutého regiónu Jaslovských Bohuníc. Vyplynulo to z najnovšieho, aprílového prieskumu agentúry MARKANT, ktorý bol vypracovaný pre Jadrovú a vyraďovaciu spoločnosť a.s.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca  

< Späť