Spoločnosť JAVYS, a.s., ako majoritný akcionár Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska a.s. (JESS a.s.), nerozumie výhradám Petra Ryšku, predsedu Združenia miest a obcí regiónu Jaslovských Bohuníc a starostu obce Jaslovské Bohunice.

Ako uviedol P. Ryška pre Tlačovú agentúru SR (správa zo dňa 14.6.2010),
„o umiestnení novej jadrovej elektrárne rozhodla vláda SR pred naplnením procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie". Podľa nášho názoru ide o nesprávne pochopenie procesov súvisiacich s projektom výstavby nového jadrového zdroja. Považujeme za dôležité v tejto súvislosti upozorniť na to, že nie je možné robiť posudzovanie vplyvov na životné prostredie pri projekte, ktorého parametre ešte len budú stanovené, a to prostredníctvom rozsiahlej štúdie uskutočniteľnosti. V rámci tejto štúdie sa preskúmajú podmienky lokality, zhodnotí sa vhodnosť dostupných technológií, určí inštalovaný výkon, popíše sa organizácia projektu, jeho obchodné zabezpečenie, finančná a ekonomická stránka projektu, ako aj celkové náklady na výstavbu. Štúdia uskutočniteľnosti by mala byť ukončená začiatkom budúceho roka. Je logické, že až keď bude jasná konečná podoba novej jadrovej elektrárne, bude možné posudzovať jej prípadné vplyvy na životné prostredie. Spoločnosť JESS a.s. bude v rámci tohto procesu postupovať v zmysle platnej legislatívy“.

Výstavba novej jadrovej elektrárne v lokalite Jaslovských Bohuníc má podporu aj u samotných obyvateľov dotknutého regiónu. Vyplýva to z výsledkov posledného, aprílového prieskumu agentúry MARKANT. S výstavbou nového jadrového zdroja súhlasí 60% obyvateľov dotknutého regiónu, čo je o takmer 13 % viac, ako tomu bolo v roku 2008.

Absolútny nesúhlas prejavilo len necelých 16% obyvateľov regiónu Jaslovských Bohuníc. Polovica respondentov z regiónu súhlasí s tým, že prítomnosť jadrovej elektrárne im prinesie výhody. Najčastejšie si tieto výhody „spájajú so zvýšením zamestnanosti (58%)a rozvojom konkrétnej obce (45 %), kde bude jadrová elektráreň v činnosti“.

Až 84 % obyvateľov regiónu Jaslovských Bohuníc spája rozhodnutie o výstavbe predovšetkým so zabezpečením stabilných dodávok elektrickej energie. Rovnaký názor na účel projektu má takmer 76% populácie Slovenska.

Približne 74 % obyvateľov regiónu zdieľa názor, že Slovensko by malo investovať do výroby elektrickej energie, aby sa vzhľadom na svoju geografickú polohu mohlo stať jej vývozcom . V porovnaní s rokom 2008 ide o 2%-ný nárast.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť