Napriek celosvetovej hospodárskej a finančnej kríze spoločnosť JAVYS a.s., dosiahla v r. 2009 zisk v celkovej výške 32 144 299 Eur (približne 968 mil. Sk). Kladný hospodársky výsledok je o to hodnotnejší, že spoločnosť po odstavení druhého reaktora jadrovej elektrárne V1 už ďalej nemohla počítať s významným zdrojom príjmov z výroby elektrickej energie. Tento fakt poznamenal síce výšku tržieb spoločnosti, neohrozil však jej plánovaný zisk .

Vzhľadom na dosiahnutý zisk JAVYS a.s., odvedie štátu na dividendách viac než 8 036 075 Eur (cca 242 mil. Sk). V porovnaní s r. 2008 je táto suma vyššia o 218 177 Eur (cca 6,57 mil. Sk).

Jediným akcionárom spoločnosti je Ministerstvo hospodárstva SR. Celý objem dividend preto bude odvedený do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z účtovnej závierky Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti a.s., riadne schválenej k 31.12.2009.

Napriek výraznému zisku sa tento rok, rovnako ako tomu bolo aj v r. 2009, akcionár rozhodol o nevyplatení tantiém pre členov predstavenstva a dozornej rady spoločnosti.

Rok 2009 bol pre JAVYS, a.s. , prvým rokom, kedy spoločnosť po odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 nevyrábala elektrinu. Vzhľadom k tomu sa hlavným predmetom podnikania spoločnosti stali činnosti vyplývajúce zo záverečnej časti jadrovej energetiky SR. Ide predovšetkým o ukončovanie prevádzky jadrovej elektrárne V1 a vyraďovanie jadrovej elektrárne A1. V roku 2009 sa v JE A1 začala II. etapa vyraďovania, ktorá zahŕňa nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom.

V minulom roku JAVYS realizoval aj činnosti súvisiace s poskytovaním služieb vyplývajúcich z uzatvorených servisných a nájomných zmlúv.

Minulý rok bol pre spoločnosť vo všeobecnosti rokom nových príležitostí. JAVYS a.s. spolu s menšinovým akcionárom, skupinou ČEZ, založila spoločný podnik, Jadrovú energetickú spoločnosť Slovenska (JESS a.s.), pričom táto spoločnosť, pri dodržaní najprísnejších bezpečnostných a ekologických kritérií, zastreší projekt prípravy a výstavby novej jadrovej elektrárne v lokalite Jaslovských Bohuníc. Projekt vytvorí veľké množstvo pracovných príležitostí a zabezpečí významné príjmy do štátneho rozpočtu v podobe daní a dividend.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

 

< Späť