Dnes, 18. októbra 2010 podpísali zástupcovia JAVYS, a.s. a Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) tri grantové dohody v celkovej hodnote 62,62 mil. €. Do dnešného dňa podpísala EBOR so spoločnosťou JAVYS, a.s. 15 grantových dohôd v celkovej hodnote cca 204 mil. €.

Grantové dohody predstavujú prísľub európskej banky financovať projekty pokryté týmito dohodami. Projekty schválilo Zhromaždenie prispievateľov fondu BIDSF. Grantová dohoda je garanciou, že EBOR ako administrátor fondu BIDSF bude zo zdrojov fondu uhrádzať náklady za ďalšie projekty, ktorých realizátori sú vyberaní v medzinárodných tendroch a týkajú sa prípravy a realizácie vyraďovania JE V1.

Pred samotným podpisom grantových dohôd musí JAVYS, a.s., ako prijímateľ pomoci z fondu BIDSF projekt identifikovať, navrhnúť jeho finančný model, predstaviť na Spoločnom výbore medzi SR a EBOR, kde sa podrobí preskúmaniu, či spĺňa podmienky financovania z fondu BIDSF a následne ho obhájiť na Zhromaždení prispievateľov fondu BIDSF za účasti prispievateľov a Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Fond BIDSF zriadila Európskou únia a niekoľko členských krajín EÚ. Prispievatelia zverili správu fondu a jeho finančných prostriedkov Európskej banke pre obnovu a rozvoj, ktorá riadi všetky operácie a projekty financované z tohto fondu. Základom pre napĺňanie účelu teda čerpanie fondu bolo uzatvorenie Rámcovej dohody medzi Ministerstvom hospodárstva a výstavby SR a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj v roku 2001. Prostriedky z tohto fondu majú slúžiť na čiastočnú úhradu nákladov, ktoré vznikli Slovenskej republike predčasným odstavením JE V1. Čerpanie finančných prostriedkov na realizáciu jednotlivých projektov sa uskutočňuje na základe grantových dohôd uzavretých medzi spoločnosťou JAVYS a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Projekty na schválenie odporúča Spoločný výbor zložený zo zástupcov Ministerstva hospodárstva a výstavby SR, Európskej banky pre obnovu a rozvoj, Ministerstva financií SR, Úradu jadrového dozoru SR, Národného jadrového fondu, Úradu vlády, spoločnosti JAVYS a ďalších príjemcov pomoci z fondu BIDSF.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca  

< Späť