14. októbra sa v lokalite jadrovoenergetického komplexu v Jaslovských Bohuniciach uskutočnilo súčinnostné celoareálové havarijné cvičenie s názvom Holubica 2008. Okrem zamestnancov Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti a Slovenských elektrární cvičili aj vonkajšie orgány a organizácie napojené na Organizáciu havarijnej odozvy EBO.

Cieľom bolo preveriť postupy pre identifikáciu, klasifikáciu, lokalizáciu a likvidáciu udalosti na jadrovom zariadení. Ďalej funkčnosť vnútorného varovacieho a vyrozumievacieho systému, vyrozumenie členov Organizácie havarijnej odozvy EBO, spojenie a komunikáciu so zainteresovanými vonkajšími orgánmi a organizáciami, výdaj profylaktík, precvičiť činnosť podľa zdravotníckých opatrení a evakuáciu zamestnancov z objektov jadrovej elektrárne V2.

Riadenie celej simulovanej udalosti vykonávala Havarijná komisia EBO, ktorá je zložená z pracovníkov SE-EBO a JAVYS. Komisia je spoločná pre obidva právne subjekty a zodpovedá za riešenie udalosti ako v elektrárni V1, tak i v elektrárni V2.

Okrem riešenia simulovanej udalosti na 3. bloku JE V2 sa precvičoval zásah Závodného hasičského útvaru EBO, protipožiarnej hliadky zmeny, zdravotného družstva a závodného zdravotného strediska.

Na cvičenie dohliadali inšpektori z radov zamestnancov SE-EBO a hodnotitelia - lokalitný inšpektor ÚJD SR, pracovníci z SE, a.s., JAVYS, a.s. a partnerských jadrových elektrární z Mochoviec, Dukovian a Temelína.

Mimo lokality Jaslovské Bohunice cvičili:

  • krízové štáby Obvodných úradov Trnava, Galanta a Dunajská Streda,
  • zložky integrovaného záchranného systému Trnavského kraja - Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru, Krajské riaditeľstvo policajného zboru - 3 hliadky polície, Hasičský a záchranný zbor,
  • Mestský úrad Trnava - 3 úkrytové družstvá (praktická činnosť úkrytových družstiev pri spohotovení),
  • Mestský úrad Galanta - kontrolné roztrieďovacie stanovisko,
  • SAD Trnava, Piešťany, Hlohovec,
  • obce: Jaslovské Bohunice, Malženice (evakuácia dvoma evakuačnými autobusmi SE-EBO) do Jahodnej (príjem evakuovaných),
  • ZŠ Jaslovské Bohunice, Dolné Dubové, Malženice (evakuácia),
  • Centrum havarijnej odozvy ÚJD SR,
  • havarijná komisia R-SE.

Inšpektori a hodnotitelia konštatovali, že cvičenie bolo úspešné a splnilo všetky stanovené ciele.

< Späť