Prevádzka jadrových zariadení spoločnosti JAVYS, a. s., bola počas 1. – 3. štvrťroka 2017 bezpečná a spoľahlivá, bez prevádzkových udalostí, registrovaného pracovného úrazu a s veľmi nízkymi výpusťami do životného prostredia.

Správa o bezpečnosti prevádzky jadrových zariadení spoločnosti JAVYS, a. s., za prvých deväť mesiacov roka 2017 bola vypracovaná na základe výsledkov hodnotenia prevádzkových ukazovateľov bezpečnosti, ktoré sú vytvorené v súlade s požiadavkami dokumentu MAAE TECDOC-1141 a IAEA No. NW-T-2.1, prispôsobené reálnej situácii na jednotlivých jadrových zariadeniach (JZ) JAVYS, a. s.

Zo záverov správy vyplýva, že prevádzka JZ bola počas 1. – 3. štvrťroka 2017 bezpečná a spoľahlivá a celkové hodnotenie súborov PUB pre jednotlivé JZ sú hodnotené stupňom „veľmi dobrý“.

V správe sa uvádza, že na žiadnom z jadrových zariadení (Jadrová elektráreň A1, Technológie spracovania a úpravy rádioaktívnych odpadov, Medzisklad vyhoretého jadrového paliva, Finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov a Republikové úložisko rádioaktívnych odpadov) neboli počas prvých deviatich mesiacov zaznamenané žiadne prevádzkové udalosti. Dve udalosti nižšieho bezpečnostného významu boli zaznamenané na jadrovom zariadení Jadrovej elektrárne V1.

Žiaden ľudský faktor sa v sledovanom období nepodieľal na prevádzkovej udalosti a nebol registrovaný žiaden pracovný úraz. Zo správy tiež vyplýva, že neboli porušené limity a podmienky bezpečnej prevádzky a vyraďovania JZ a výpuste do prostredia dosahujú naďalej veľmi nízke hodnoty.

Z dlhodobého hľadiska sú dosiahnuté výsledky odrazom pozornosti, ktorú kladie vedenie spoločnosti JAVYS, a. s., na dodržiavanie jadrovej bezpečnosti, a preto nie je potrebné prijatie žiadnych nápravných opatrení súvisiacich s bezpečnou prevádzkou a vyraďovaním jadrových zariadení. V porovnaní s výsledkami hodnotenia bezpečnosti s inými jadrovými zariadeniami v Európe sú výsledky porovnateľné a potvrdzujú kvalitnú prácu obslužného a riadiaceho personálu.