Vláda SR na dnešnom rokovaní prerokovala materiál o ďalších podrobnostiach výstavby nového jadrového zdroja (NJZ) v lokalite Jaslovské Bohunice, v areáli Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s.

Rozhodnutím vlády začne spoločnosť JAVYS realizovať kroky, potrebné k príprave projektovej spoločnosti. Táto spoločnosť bude poverená projektom výstavby nového jadrového zdroja. V projektovej spoločnosti bude mať štát prostredníctvom JAVYS vlastnícku majoritu. Druhým partnerom projektu bude strategický investor, nevyhnutný na úspešnú realizáciu projektu.

Vláda na dnešnom stretnutí rozhodla, že strategickým partnerom je spoločnosť ČEZ, a.s. Vybraný investor najlepšie spĺňa všetky stanovené kritériá.

Potreba výstavby nového jadrového zdroja vychádza z návrhu stratégie energetickej bezpečnosti SR. Po odstavení druhého bloku jadrovej elektrárne V1 31. decembra 2008, sa Slovensko stane výraznejšie závislým na dovozoch elektrickej energie zo zahraničia. A to napriek tomu, že do roku 2006 sme boli exportérom tejto strategickej komodity (v roku 2006 bol odstavený 1. blok jadrovej elektrárne). Z vykonaných analýz vyplýva, že v roku 2009 narastie deficit v zásobovaní elektrinou na 20 %. Narastajúci nedostatok elektriny vyrobenej z domácich zdrojov a zvyšovanie závislosti na dovoze, budú vytvárať tlak na jej cenotvorbu. Slovenská republika sa pripravovaným krokom pričiní o vytvorenie konkurenčného prostredia pri výrobe energie z jadra. Štát si takto zachová dlhodobý vplyv na vývoj cien elektrickej energie.

Analýzy energetického trhu ukazujú, že jediným riešením negatívnej energetickej bilancie je výstavba nových zdrojov na výrobu elektriny. Potreba výstavby takéhoto zdroja je jedinou cestou k zachovaniu energetickej bezpečnosti Slovenska.

Rozhodnutie prípravy výstavby nového jadrového zdroja je ovplyvnené vývojom zásob fosilných palív s dopadom na ich cenu a sprísňujúcimi sa požiadavkami na znižovanie produkcie sleníkových plynov. Rozhodnutie vlády SR o plánovanej výstavbe nového jadrového zdroja vychádza aj z analýz nákladov na výstavbu a prevádzkovanie alternatívnych zdrojov na výrobu elektriny. Do úvahy bola braná aj doterajšia skúsenosť s jadrovou energetikou na Slovensku, odborná a profesná zdatnosť – ľudský potenciál, dostupnosť a vybavenosť uvažovanej lokality.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť