87,8% dospelých Slovákov je za to, aby Slovensko bolo energeticky nezávislé. Za najdôležitejší zo všetkých zdrojov energie považujeme jadrové elektrárne. Podľa 80% populácie by sa mal štát snažiť o zvýšenie svojho vplyvu na oblasť jadrovej energetiky. Tieto závery vyplývajú z celoslovenského prieskumu, ktorý pre spoločnosť JAVYS uskutočnila v septembri minulého roka agentúra Markant.

Reprezentatívny kvantitatívny prieskum pre spoločnosť JAVYS, a.s, bol zameraný na vnímanie jadrovej energetiky obyvateľmi Slovenska. Uskutočnil sa na vzorke 1035 respondentov z populácie celého Slovenska nad 18 rokov. Respondenti odpovedali na otázky týkajúce sa zdrojov energie, jadrovej budúcnosti krajiny, výhod a nevýhod využívania jadra, bezpečnosti, informovanosti a úlohy štátu v jadrovej energetike.

Predkladáme najzaujímavejšie názory na vybrané témy:

Téma: Dôležitosť cieľov pre budúcnosť Slovenska

Pre 85% obyvateľov Slovenska je dôležité udržanie cien energie.

Viac než 70% považuje za dôležité zabezpečiť energetickú sebestačnosť Slovenska.

Téma: Energetické smerovanie Slovenska v budúcnosti

87,8% populácie si myslí, že Slovensko by malo byť energeticky nezávislé.

64,4% je za to, aby Slovensko investovalo do výroby elektrickej energie toľko, aby sa stalo jej vývozcom.

Len 17% obyvateľov si myslí, že Slovensko by skôr malo elektrickú energiu dovážať.

Téma: Vlastnosti zdrojov elektrickej energie a ich porovnanie (tepelné elektrárne, vodné elektrárne, jadrové elektrárne, veterné elektrárne, slnečná energia, bioprodukty)

Za najdôležitejší zo všetkých zdrojov elektrickej energie označili respondenti práve jadrové elektrárne.

Jadrové elektrárne respondenti vnímajú ako najstabilnejší zdroj elektrickej energie a druhý najperspektívnejší spomedzi všetkých.

Čo sa týka škodlivosti voči životnému prostrediu, jadrové elektrárne respondenti považujú za menej škodlivý zdroj než sú tepelné elektrárne.

Téma: Vplyv štátu na výrobu a distribúciu jadrovej energie na Slovensku

80% populácie si myslí, že štát by mal snažiť o zvýšenie svojho vplyvu na oblasť jadrovej energetiky.

Iba 9% populácie si myslí, že nie a 10,6% nevedelo odpovedať.

Téma: Využívanie jadrovej energie na Slovensku v budúcnosti

73,6% slovenskej populácie si myslí, že jadrová energia by sa mala v budúcnosti využívať v rovnakej, alebo ešte väčšej miere ako doteraz.

Téma: Zasahovanie cudzích štátov do plánov rozvoja jadrovej energetiky na Slovensku

40% populácie si myslí, že susedné štáty by (skôr) nemali zasahovať do našich plánov, ale treba zohľadniť ich názory.

41,6% si myslí, že susedné štáty nemajú čo zasahovať do plánov a je to vecou iba nášho štátu.

11,2% populácie hovorí, že susedné štáty majú právo zasahovať do našich plánov a treba rešpektovať ich názory.

7,2% respondentov nevie situáciu posúdiť.

Téma: Bezpečnosť prevádzky jadrovej elektrárne v európskych krajinách

Tri krajiny, v ktorých vímame jadrové elektrárne ako najbezpečnejšie v Európe sú:

1. Švédsko

2. Švajčiarsko

3. Veľká Británia

Téma: Výhody využívania jadrovej energie

Na otázku „V čom sú výhody využívania jadrovej energie" odpovedalo spontánne 36,7% opýtaných, že je lacnejšia ako iné zdroje.

30,2% respondentov ju spontánne považuje za dlhodobo najvýkonnejšiu a schopnú zabezpečiť stále rastúcu spotrebu elektrickej energie.

Až 79,6% z opýtaných súhlasí s konštatovaním, že jadrová energia podporuje energetickú nezávislosť krajiny.

76% súhlasí, že jadrová energia umožňuje diverzifikovať energetické zdroje.

54,2% sa stotožňuje s tvrdením, že neznečisťuje životné prostredie.

Téma: Dôvera k zabezpečeniu činnosti jadrovej elektrárne na Slovensku

68,7% populácie má dôveru k zabezpečeniu prevádzky jadrových elektrární na Slovensku (Mochovce a Jaslovské Bohunice).

21,5% nemá dôveru.

Téma: Informovanosť o jadrovej energetike

51,7% populácie si myslí, že o jadrovej energetike nie je dostatočne informovaná.

28,8% si myslí, že informácie sú dostačujúce.

Prieskum bol agentúrou Markant s.r.o. vypracovaný pre spoločnosť JAVYS, a.s..

Výber vzorky kopíruje zloženie populácie SR. Pri realizácii boli dodržané štandardy ESOMAR.

Ing. Dobroslav Dobák