Spoločnosť JAVYS, a.s. reaguje na vyjadrenia Transparency International zverejnené v Hospodárskych Novinách 12.10.2009. Transparency International tvrdí, že pri zverejnení akcionárskej zmluvy týkajúcej sa projektu na výstavbu nového jadrového zdroja nedodržali akcionári ich povinnosti vyplývajúce zo zákona. JAVYS opätovne zdôrazňuje, že akcionárska zmluva bola zverejnená v súlade s platnou legislatívou.

Niektoré časti zmluvy boli zverejnené iba opisom predmetných ustanovení, lebo spadajú pod § 11 zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Tieto informácie nemôžu byť zverejnené, pretože boli poskytnuté spoločnosťou, ktorá pod predmetný zákon nespadá. Ďalšie časti boli zverejnené opisom preto, lebo sú definované ako Obchodné tajomstvo podľa §17 Obchodného zákonníka. Zverejnenie zmluvy nad rámec takejto formy by významným spôsobom poškodilo samotný projekt a jeho efektivitu.

K spôsobu zverejnenia sa vyjadrila medzinárodná advokátska kancelária Ružička Csekes s.r.o./CMS Cameron McKenna, ktorá akcionársku zmluvu pripravovala. Podľa nej aktuálne zverejnenie akcionárskej zmluvy v plnej miere rešpektuje platnú legislatívu, vrátane zákona o slobodnom prístupe k informáciám a je obvyklým a štandardným postupom uplatňovaným pri takýchto projektoch realizovaných vo vyspelých krajinách.

Advokátska kancelária Ružička Csekes s.r.o./CMS Cameron McKenna:
„JAVYS je povinnou osobou podľa ustanovení 2 ods. 3 zákona o slobode informácii v spojení s § 3 ods. 2 zákona o o slobodnom prístupe k informáciám výhradne v tom rozsahu, v akom JAVYS hospodári s verejnými prostriedkami a nakladá s majetkom štátu. Zverejnením akcionárskej zmluvy v znení, ako bola táto sprístupnená, došlo k splneniu povinností ustanovených zákonom o slobode informácii. Podľa ¬§ 11 zákona o slobodnom prístupe k informáciám, k informáciám, ktoré sa nezverejňujú patria tie informácie, ktoré boli poskytnuté osobou, ktorá nemá povinnosť sprístupňovať informácie podľa tohto zákona. V našom prípade je tou osobou ČEZ. Spoločnosť ČEZ vyjadrila svoj nesúhlas s úplným zverejnením akcionárskej zmluvy. JAVYS ho musel akceptovať. ČEZ je významnou energetickou spoločnosťou v európskom kontexte a úplné zverejnenie zmluvy by mohlo ohroziť jej aktivity mimo územia Slovenska a zároveň zverejnenie niektorých iných informácií by bolo spôsobilé porušiť ochranu duševného vlastníctva zmluvných strán akcionárskej zmluvy. K povahe nezverejnených skutočností je potrebné navyše uviesť, že skutočnosti uverejnené opisom je možné podradiť pod definíciu obchodného tajomstva podľa § 17 Obchodného zákonníka, nakoľko ide o skutočnosti obchodnej, výrobnej alebo technickej povahy súvisiace s podnikom, ktoré majú skutočnú alebo aspoň potenciálnu materiálnu alebo nemateriálnu hodnotu, nie sú v príslušných obchodných kruhoch bežne dostupné, majú byť podľa vôle zmluvných strán utajené a strany akcionárskej zmluvy zodpovedajúcim spôsobom ich utajenie zabezpečujú. Ich zverejnením by došlo k poškodeniu samotného projektu a aj oboch akcionárov."

Pokiaľ Transparency International tvrdí, že spôsob zverejnenia zmluvy akcionármi nie je podľa zákona, tak sa mýli alebo zavádza. Výstavba nového jadrového zdroja je investíciou strategického významu pre celé Slovensko a vyjadrenia Transparency International považujeme za nezodpovedné, nakoľko sa nezakladajú na pravdivých informáciách.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť