V prítomnosti dvojnásobného držiteľa Oscara ,režiséra Olivera Stonea, zástupcov spoločnosti JAVYS, a. s., za účasti podpredsedu parlamentu, poslancov Národnej rady SR, zástupcov ministerstva hospodárstva SR, Úradu jadrového dozoru a mnohých významných hostí, sa na Slovensku konala premiéra filmu Nuclear Now.

Viac ako hodinový dokument, ktorý mal  premiéru počas 79. ročníka filmového festivalu v Benátkach obsahuje súhrn informácií a obrazových dokumentov o histórii jadrovej energetiky, jej vývoji, prínosoch pre spoločnosť, ale aj mýty, ktoré sa pre nevedomosť verejnosti k jadru viažu, až po jeho súčasnú renesanciu. Dokument ponúka zamyslenie a pohľad na potenciál využitia jadrovej energie ako bezpečného zdroja aj v kontexte zabezpečenia cieľov a výziev spojených so zmenou klímy a energetickou chudobou. Vo filme sa v kontexte nevratného globálneho otepľovania objavila myšlienka, že jadrová energetika môže byť budúcimi pľúcami zeme, pretože jadro je bezemisné a môže nám pomôcť tento nebezpečný trend spomaliť alebo aj zvrátiť.

Dokument mal samotný režisér a scenárista možnosť predstaviť aj na 53. svetovom ekonomickom fóre 2023 vo švajčiarskom Davose. Oliver Stone sa preslávil  filmami s vojnovou tematikou - Čata, Narodený 4. júla a Nebo a zem, režíroval  filmové hity ako Wall Street či The Doors. Scenáristicky spolupracoval na filmoch Barbar Conan, Scarface alebo Evita.

Viac informácií o filme O. Stone nájdete na stránke https://www.nuclearnowfilm.com/home#about

< Späť