Na 2. bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach skončila 8. decembra odstávka na výmenu paliva a rozšírenú generálnu opravu bloku, ktorá sa začala 13. októbra 2007.

Jej súčasťou bola kontrola tlakovej nádoby reaktora, ktorej predchádzalo vyvezenie všetkého jadrového paliva do bazénu skladovania. Súčasne sa overil stav vnútorných častí reaktora, kompenzátora objemu, parogenerátorov, hlavných cirkulačných čerpadiel a ďalších komponentov bloku. Počas odstávky sa tiež zrealizovala okrem iného oprava rozvodne 110 kV a zmodernizovala sa prenosová dispečerská technika a prenos ochrán. Vykonané revízie sa týkali najmä elektrických rozvádzačov, transformátorov, hlavných kondenzátorov, generátorov, dieselgenerátorov, chladiacich veží a ďalších niekoľko desiatok zariadení.

Ukončením poslednej plánovanej odstávky sú energetici V1 pripravení bezpečne a spoľahlivo prevádzkovať 2. blok až do predčasného ukončenia jeho prevádzky koncom roka 2008. Bude to najdlhšia palivová kampaň tohto bloku s trvaním 388 dní.

Od začiatku roka 2007 má blok na svojom konte 2 779 636 MWh vyrobenej elektriny a od roku 1980, keď bol uvedený do prevádzky, to je vyše 78 miliónov MWh elektriny.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť