Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS, a.s.) je vlastníkom a prevádzkovateľom jadrovej elektrárne V1. V roku 1999 Vláda Slovenskej republiky svojim Uznesením č. 801/1999 rozhodla o predčasnom ukončení prevádzky tejto jadrovej elektrárne. Naša spoločnosť naplnila 1. časť Uznesenia Vlády Slovenskej republiky č. 801/1999 a v posledný deň roku 2006 odstavila 1. blok JE V1. Tým bola ukončená dodávka elektriny do siete. Následne bol 1. blok dochladený a uvedený do stabilného režimu. Na 1. bloku neboli dosiaľ vykonané také kroky, ktoré by znemožnili opätovné spustenie bloku do výkonovej prevádzky.

2. blok JE V1 je naďalej vo výkonovej prevádzke a počas rokov 2007 a 2008 vyrába elektrinu. Tento blok patrí v súčasnosti k najstabilnejším a najspoľahlivejším zdrojom v elektrizačnej sústave Slovenskej republiky. Výborné prevádzkové výsledky a ukazovatele bezpečnosti nemajú v histórii jadrovej energetiky na Slovensku obdobu.

V zmysle Uznesenia Vlády Slovenskej republiky č. 801/1999 by mal byť 2. blok odstavený do konca roku 2008.

Odstavením bloku sa začína obdobie ukončovania prevádzky. Spoločnosť JAVYS je i naďalej držiteľom povolenia na prevádzku pre JE V1 vydaným Úradom jadrového dozoru Slovenskej republiky (ÚJD SR), ktoré zostane platné aj po odstavení 2. bloku JE V1 na konci roku 2008. Povolenie na prevádzku môže byť nahradené povolením na etapu vyraďovania, ak o to prevádzkovateľ požiada. Povolenie na etapu vyraďovania môže prevádzkovateľ od ÚJD SR obdržať po splnení radu technických a legislatívnych požiadaviek, po spracovaní rádioaktívnych odpadov vzniknutých počas prevádzky a po odvoze vyhoreného jadrového paliva z jadrovej elektrárne.

Povolenie ÚJD SR na prevádzku oboch blokov JE V1 nie je časovo obmedzené. V zmysle Zákona o mierovom využívaní jadrovej energie (Zákon č. 541/2004 Z.z.) a v súlade s Vyhláškou ÚJD SR o periodickom hodnotení jadrovej bezpečnosti (Vyhláška č. 49/2006 Z.z.) je prevádzkovateľ povinný vypracovať Periodické hodnotenie jadrovej bezpečnosti a predložiť správu o periodickom hodnotení na ÚJD SR. Pre 1. blok JE V1 je potrebné správu predložiť ÚJD SR najneskôr do 20.1.2010, pre 2. blok najneskôr do 18.4.2010.

Ministerstvo hospodárstva, ako jediný vlastník akcií spoločnosti JAVYS, a.s. rozhodne, kedy prevádzkovateľ JE V1 požiada ÚJD SR o vydanie povolenia na vyraďovanie a následne po získaní povolenia začne samotné vyraďovanie.

Spoločnosť JAVYS, a.s., začala činnosti, ktoré sú potrebné v procese ukončovania prevádzky a prípravy na vyraďovanie v zmysle dokumentu Koncepcia ukončovania prevádzky, pričom počas tohto obdobia v zmysle uvedeného dokumentu nevykoná zmeny na technologickom zariadení, ktoré by nevratne viedli k znemožneniu opätovného spustenia blokov.

V prípade rozhodnutia Vlády SR o opätovnom spustení blokov JE V1 do výkonovej prevádzky s dodávkou elektriny bude potrebné vykonať určité kroky súvisiace s predpísanými kontrolami a testami zariadenia a s výmenou paliva.

Vo svete sú dostatočné skúsenosti s odstavením blokov JE na dlhšiu dobu a s ich opätovným spustením. Podobná skúsenosť bola overená aj počas prevádzky JE V1, keď počas modernizácie a rekonštrukcie v období rokov 1996–2000 boli z dôvodu zásahu do zariadenia dočasne odstavené postupne oba bloky na obdobie niekoľkých mesiacov a následne opäť úspešne spustené do prevádzky.

Ing. Dobroslav Dobák