Na Silvestra sa naplní rozhodnutie vlády SR o odstavení jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Na poludnie 31.12.2008 sa za účasti ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka a ďalších hostí začne, v súlade s platnými prevádzkovými predpismi, s postupným znižovaním výkonu reaktora 2. bloku. Proces bude ukončený približne šesť hodín pred úderom hodín ohlasujúcich príchod Nového roku 2009.

JE V1 sa začala stavať 24. apríla 1972. Už po šiestich rokoch bol 1. blok uvedený do prevádzky 17. decembra 1978 a 31. decembra 2006 bola predčasne ukončená jeho prevádzka.

2. blok bol uvedený do prevádzky 26. marca 1980 a jeho prevádzka bola predčasne ukončená 31. decembra 2008. Od začiatku prevádzky JE V1 vyrobila viac ako 159 000 000 MWh elektriny. V rukách prevádzkovateľov bola jadrová elektráreň V1 základňou bezpečnej výroby a spoľahlivej dodávky elektriny, ktorú zabezpečuje vysokokvalifikovaný personál. JE V1 dlhodobo predstavovala pätinový podiel na výrobe elektriny na Slovensku.

Vláda SR sa v procese prístupových rokovaní o vstupe Slovenska do Európskej únie zaviazala odstaviť prvý blok JE V1 v roku 2006 a druhý v roku 2008. Z rozhodnutia vlády vyplynula požiadavka vypracovania návrhu postupu realizácie vyraďovania JE V1 i s harmonogramom prác. Bol spracovaný Koncepčný plán vyraďovania JE V1, podľa ktorého bol spracovaný Projekt prípravy ukončenia prevádzky a vyradenia JE V1. Koncepčne tento projekt zabezpečujú dva nosné dokumenty, týkajúce sa stratégií ukončovania prevádzky JE V1, nakladania s historickými odpadmi a s odpadmi z vyraďovania JE V1. Európska únia čiastočne hradí náklady na projekty súvisiace s prípravou predčasného ukončenia prevádzky JE V1 prostredníctvom Medzinárodného fondu na podporu odstavenia blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach (BIDSF), ktorý spravuje Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Jadrová bezpečnosť zostáva naďalej pre JE V1 prioritou. Túto požiadavku striktne formulujú aj prijaté dokumenty. Po odstavení 2. bloku JE V1 nastane pre dvojblok etapa ukončovania prevádzky.

Prevádzka elektrárne vo výkonovom režime s výrobou elektriny predstavovala určitú etapu života jadrovej elektrárne, ale v žiadnom prípade neznamená ukončenie všetkých činností. Samotné odstavenie reaktora je niekoľkodňový proces zníženia výkonu, odstavenia turbogenerátorov, dochladenia reaktora. Dôležitou ďalšou etapou je ukončovanie prevádzky, pričom elektráreň musí byť v každom okamihu držiteľom príslušného platného povolenia ÚJD SR.

Obdobie ukončovania prevádzky predstavuje proces dochladenia paliva najprv v reaktore, následne v bazéne skladovania do úrovne zvyškového výkonu palivových kaziet, ktoré umožní odtransportovať palivo z bloku v špeciálnych kontajneroch do medziskladu vyhoreného paliva. Súčasne by mali byť spracované všetky prevádzkové rádioaktívne odpady a uložené v špeciálnych úložiskách mimo blokov JE V1.

Počas celej etapy ukončovania prevádzky bude naďalej prioritou zachovanie vysokej úrovne jadrovej bezpečnosti.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť