Význam jadrových blokov ako súčasť diverzifikácie zdrojov pre energetickú bezpečnosť Slovenska sa aktuálne potvrdzuje v súvislosti s problematickými dodávkami plynu. Táto problematika sa dotýka viacerých členských krajín EÚ, pričom Bulharsko vzhľadom na kritickú situáciu oznámilo zahájenie krokov na znovunábeh 3. bloku JE Kozloduj.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť,a.s. je vlastníkom JE V1, ktorej prevádzka bola predčasne ukončená. Bezpečnostná úroveň týchto blokov je porovnateľná s úrovňou podobných zariadení v Európe a technický stav je na veľmi dobrej úrovni.
Povolenie ÚJD SR na prevádzku oboch blokov JE V1 nie je časovo obmedzené a je platné. Spoločnosť JAVYS začala činnosti ukončovania prevádzky a prípravy na vyraďovanie v zmysle dokumentu Koncepcia ukončovania prevádzky, pričom počas tohto obdobia v zmysle uvedeného dokumentu nevykoná zmeny na technologickom zariadení, ktoré by nevratne viedli k znemožneniu opätovného spustenia blokov.

V prípade rozhodnutia Vlády SR o opätovnom spustení blokov JE V1 do výkonovej prevádzky s dodávkou elektriny je JAVYS pripravený vykonať potrebné kroky súvisiace s predpísanými kontrolami a testami zariadenia a s výmenou paliva.
Po splnení legislatívnych požiadaviek a získaní povolenia ÚJD SR je opätovný nábeh blokov JE V1 možný.


Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť