Vzhľadom na potenciálnu možnosť rozhodnutia vlády SR o nábehu 2. bloku JE V1 začala Jadrová a vyraďovacia spoločnosť vykonávať predbežné činnosti.
2. blok bol počas poslednej palivovej kampane nepretržite spoľahlivo prevádzkovaný na nominálnom výkone viac ako 1 rok, čím preukázal vysokú úroveň technickej spoľahlivosti a bezpečnosti. Pred prípadným nábehom netreba preto vykonať rozsiahlejšie opravy a rekonštrukcie.
V súčasnosti vykonávané činnosti predstavujú spracovanie zoznamu štandardných opráv na zariadení, ktoré sú bežne vykonávané počas odstávok prevádzkovaných jadrových elektrární, pripravuje sa komplexný program jednotlivých krokov potenciálneho nábehu bloku, sumarizujú sa potrebné druhy a objemy materiálov a médií. Očakávané náklady spojené s možným nábehom bloku nepredstavujú, vzhľadom na dobrý sta zariadenia, významnú položku.
Bolo realizované rokovanie s ÚJD SR aby v prípade rozhodnutia vlády SR o nábehu 2. bloku boli splnené požiadavky príslušných prevádzkových predpisov.
Prípadný nábeh bloku do výkonovej prevádzky nepredstavuje v žiadnom ohľade zvýšené riziko. V každej etape činnosti na jadrovom zariadení je pre JAVYS, a.s. prioritou dodržiavanie zásad jadrovej bezpečnosti.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť