Jadrová a vyraďovacia spoločnosť ukončila v sobotu (14.2.2009) dopoludnia činnosti zabezpečujúce vyvezenie vyhoreného jadrového paliva (VJP) z 1. bloku JE V1 do Medziskladu vyhoreného paliva (MSVP). Konečný odvoz paliva z bloku je súčasťou prác realizovaných podľa Koncepcie ukončovania prevádzky. Samotný odvoz VJP ešte nepredstavuje nevratnú zmenu, ktorá by znemožnila, v prípade potreby, potenciálny znovunábeh bloku.
Slovensko týmto krokom pokračuje v plnení svojho záväzku, ktorý bol prijatý pri vstupe do EÚ.
Prepravy VJP boli realizované v zmysle schváleného harmonogramu v období od 12.1.2009 do 14.2.2009. Z 1. bloku JE V1 bolo za toto obdobie prepravených 313 ks palivových kaziet.
Všetky činnosti súvisiace s prepravou boli realizované bezpečne, pod dozorom ÚJD SR, pri dodržaní limít a podmienok a v zmysle platných povolení na prepravu vyhoreného jadrového paliva z JE V1 vydaných Úradom jadrového dozoru SR.
Od začiatku prevádzky 1. bloku JE V1 bolo celkovo do MSVP prepravených 2 519 ks palivových kaziet.
Odvoz vyhoreného jadrového paliva a spracovanie prevádzkových RAO v rámci ukončovania prevádzky JE V1 sú najdôležitejšie podmienky, ktoré spolu s ďalšími je potrebné splniť v procese získavania povolenia na 1. etapu vyraďovania JE V1.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

 

< Späť