V nadväznosti na prístupové zmluvy o vstupe do EÚ sa Slovensko zaviazalo k predčasnému odstaveniu oboch blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Tento vynútený krok si vyžiadal zmeny v činnosti Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti.

Manažment spoločnosti rozhodol z dôvodov ukončenia prevádzky JE V1 o znížení počtu pracovných miest v útvaroch zabezpečujúcich prevádzku elektrárne. Každému zamestnancovi, ktorého sa organizačná zmena dotýka, je ponúknuté variantné uplatnenie v spoločnosti JAVYS, a.s. V procese prerokovávania vykonávaných organizačných zmien s dotknutými zamestnancami je každému z nich poskytnutá aj odborná poradenská činnosť.

Odstavením JE V1 vynútené rozhodnutie o znížení počtu pracovných miest bolo prerokované a odsúhlasené so sociálnym partnerom a v súlade s platnou legislatívou predložené na schválenie Úradu jadrového dozoru SR.

JAVYS, a.s. udržal vysoký štandard bezpečnosti jadrovej elektrárne V1 do ukončenia jej prevádzky a bezpečnosť je prioritou aj pre terajšiu fázu ukončovania prevádzky.
Spoločnosť JAVYS sa snaží vytvárať nové pracovné uplatnenia pre svoj odborný personál. Príkladom je aj účasť na procese prípravy výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach.

Slovensko sa zaviazalo k odstaveniu jadrovej elektrárne V1 v prístupových zmluvách o vstupe do EÚ. Spoločnosť JAVYS, a.s. odstavila prvý blok V1 v roku 2006 a druhý blok 31. decembra 2008.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť