Spoločnosť JAVYS reaguje na tlačovú správu organizácie Greenpeace, ktorú vydala TASR 13.5.2009. V správe sa konštatuje, že pri výstavbe Nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach sa uvažuje o použití konkrétneho typu jadrového reaktora.

JAVYS ako budúci majoritný akcionár vznikajúcej novej spoločnosti, ktorá bude výstavbu nového jadrového zdroja pripravovať, sa dôrazne ohradzuje voči podobným informáciám.

O výbere konkrétneho typu jadrového reaktora pre nový zdroj sa bude rozhodovať až na základe záverov Štúdie uskutočniteľnosti (tzv. Feasibility study), na ktorej sa začne pracovať hneď po založení novej spoločnosti.

Partneri sa zatiaľ dohodli na tom, že vybraný reaktor bude spĺňať najprísnejšie bezpečnostné požiadavky MAAE a WENRA, nebude sa jednať o neoverený prototyp a bude licencovaný v EÚ. Bezpečnosť reaktora je najvyššou prioritou, ktorá bude zvažovaná pri jeho výbere.

Spoločnosť JAVYS považuje preto úvahy organizácie Greenpeace za irelevantné a zavádzajúce.

Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky takmer 70% obyvateľov Slovenska súhlasí s výstavbou novej jadrovej elektrárne.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

 

 

< Späť