Plánované a pripravené celoareálové cvičenie sa dnes, 21. októbra, začalo spustením vnútorného varovacieho systému 2-minútovým kolísavým tónom sirén v lokalite jadrovoenergetického komplexu v Jaslovských Bohuniciach. Havarijné cvičenie s názvom Lipa 2009 malo tému Lokalizácia a likvidácia následkov simulovanej udalosti 2. stupňa – núdzový stav na území jadrového zariadenia.

Jeho cieľom bolo preveriť postupy pre klasifikáciu, lokalizáciu a likvidáciu udalosti na jadrovom zariadení. Ďalej funkčnosť vnútorného varovacieho a vyrozumievacieho systému, vyrozumenie členov Organizácie havarijnej odozvy EBO, spojenie a komunikáciu s odbormi Civilnej ochrany a krízového riadenia obvodných úradov, Centrom havarijnej odozvy ÚJD SR a sekciou Krízového manažmentu a civilnej ochrany MV SR, činnosť zložiek Organizácie havarijnej odozvy JAVYS a EBO, výdaj profylaktík a evakuáciu zamestnancov z objektu jadrovej elektrárne V1 aj V2.

Cvičenie vychádzalo zo simulácie modelovanej udalosti pre podmienky jadrovej elektrárne V1, spojenej s únikom rádioaktívnych médií na územie jadrového zariadenia. Rozsah udalosti si vyžiadal realizáciu ochranných opatrení pre zamestnancov a osoby nachádzajúce sa v lokalite elektrární. Riadenie celej simulovanej udalosti vzniknutej v lokalite Bohunice vykonávala Havarijná komisia EBO, ktorá je zložená z pracovníkov SE-EBO a JAVYS. Komisia je spoločná pre obidva právne subjekty a zodpovedá za riešenie udalosti ako v elektrárni V1, tak i V2.

Okrem riešenia simulovanej udalosti na 2. bloku JE V1 sa precvičoval zásah Závodného hasičského útvaru EBO, protipožiarnej hliadky zmeny, zdravotného družstva a závodného zdravotného strediska. V ranných hodinách zasahovali príslušníci Závodného hasičského útvaru pri úniku motorovej nafty pri stáčaní zo železničnej cisterny v objekte V2 a o hodinu neskôr pri podobnej situácii v objekte V1. Následne bolo aktivované bohunické Závodné zdravotné stredisko na ošetrenie pracovníka z elektrárne V1 pre podozrenie na poškodenú chrbticu a kontamináciu časti tela. Na pokyn vedúceho havarijnej komisie bola vykonaná simulovaná evakuácia osôb zhromaždených v krytoch CO v prevádzkovej budove V1 a objektu IVES V2.

Na cvičenie dohliadali inšpektori z ÚJD SR, určení zamestnanci JAVYS a hodnotitelia – odborní pracovníci z SE, a.s., SE-EBO a partnerských jadrových elektrární z Mochoviec, českých Dukovian a Temelína.

Bezprostredne po ukončení cvičenia bolo vykonané stretnutie hodnotiteľov, pozorovateľov a rozhodcov, ktorí na základe vlastných pozorovaní vykonali prvé zhodnotenie priebehu cvičenia.

Hodnotitelia konštatovali, že cvičenie bolo úspešné a splnilo všetky stanovené ciele. Cvičenia sa zúčastnilo 1143 osôb.

Ing. Dobroslav Dobák