Spoločnosť JAVYS, a.s. reaguje na tvrdenia zverejnené v Hospodárskych Novinách (HN) 23.11.2009. HN vo svojom článku uvádzajú, že o dodávateľovi pre výstavbu jadrovej elektrárne (JE) v Jaslovských Bohuniciach sa rozhodne v Čechách, v tendri na dostavbu JE Temelín.

Špekulácie o tom, kto bude dodávateľom pre novú JE v Jaslovských Bohuniciach považujeme za predčasné, nezodpovedné a zavádzajúce, nakoľko sa nezakladajú na pravdivých informáciách.

JAVYS opätovne zdôrazňuje, že výber dodávateľa pre výstavbu jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach prebehne štandardným tendrovým procesom. Výber bude zrealizovaný v súlade s legislatívou SR po ukončení štúdie uskutočniteľnosti, na základe jej výstupov a odporúčaní.
Štúdia uskutočniteľnosti zadefinuje základné technické parametre nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach.

Treba tiež zdôrazniť, že podľa akcionárskej zmluvy medzi JAVYS a ČEZ budú všetky rozhodnutia prijímané spoločne obidvomi akcionármi. To platí aj pre také rozhodnutie, akým je výber dodávateľa realizácie stavby novej jadrovej elektrárne.

Výstavba novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach predstavuje jednu z najvýznamnejších investícií v histórii Slovenska. Sprevádzkovaním elektrárne v Bohuniciach dôjde k výraznému posilneniu energetickej bezpečnosti Slovenska i k zvýšeniu konkurencie na trhu s elektrinou a tým k tlaku na zníženie cien.


Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť