Plánované celoareálové cvičenie v lokalite jadrovoenergetického komplexu v Jaslovských Bohuniciach, vykonané 21. októbra 2009 bolo podľa oficiálneho hodnotenia úspešné.

Inšpektori ÚJD SR vyhodnotili cvičenie nasledovne:
V priebehu CHC „LIPA 2009" vykonali inšpektori ÚJD SR, v zmysle zákona NR SR č. 541/2004 Z.z. o mierovom využívaní jadrovej energie (atómový zákon), plánovanú inšpekciu v celej lokalite Bohunice. Na základe výsledkov vykonanej inšpekcie ÚJD SR konštatovalo, že všetky plánované činnosti boli precvičené a časový harmonogram bol dodržaný. Vykonávané činnosti boli v súlade s Vnútornými havarijnými plánmi a nadväzujúcimi predpismi. Rozhodovanie Organizácie havarijnej odozvy (OHO) JAVYS a SE-EBO bolo na dobrej úrovni a v plnej miere bolo koordinované medzi jednotlivými zložkami OHO. V priebehu inšpekcie neboli zistené žiadne nedostatky, ktoré by zakladali rozpor s ustanoveniami atómového zákona.

Cvičenie „LIPA 2009" bolo v priestoroch JAVYS, a.s., vykonané v zmysle schváleného technicko-organizačného zabezpečenia a platných predpisov. Preverilo súčasný stav havarijnej pripravenosti v lokalite Bohunice. Ciele stanovené technicko-organizačným zabezpečením boli splnené. V deň cvičenia sa v lokalite Bohunice nachádzalo spolu 1433 osôb – zamestnancov JAVYS, a.s., SE, VÚJE Trnava, a.s. a ostatných osôb. Z tohto počtu bolo 1097 v úkrytoch a zhromaždiskách JAVYS, a.s., SE-EBO a VÚJE, ostatní pracovníci zabezpečovali prevádzku a údržbu jadrových zariadení.

Na cvičenie dohliadali okrem inšpektorov ÚJD SR aj hodnotitelia – odborní pracovníci z SE, a.s., a partnerských jadrových elektrární z Mochoviec, českých Dukovian a Temelína, ako aj zo Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť